”Att vårda det sjuka”

Insändare • Publicerad 2 oktober 2008

INSÄNDARE

Med programmet Uppdrag Granskning den 24 september, fick vi då svart på vitt, hur vi medicinerar sönder och samman våra gamla och sjuka. Bokstavligen, som vi fick se i programmet.

Kanske är vi nu redo att finna en väg ur denna läkemedelsindustrins framfart, att finna andra mer människovänligare former som kan ersätta nerdrogningen av många utsatta. Hur skulle det vara att integrera chiropraktorer, massörer, akupunktur- och zonterapeuter med mera i vården.

Vi betalar idag bara i läkemelssubventioner varje år 60 miljarder kronor, 4 460 kronor per invånare. Finns det verkligen pengar till detta slöseri. Mycket pengar satsas på högteknologisk forskning. Det leder till förhållandevis små framgångar och små steg i läkningsprocessen. Detta är dålig valuta för pengarna. Har det gjorts någon studie vad vi egentligen får ut av pengarna?

Kanske att Öland vågar vara initiativtagare till en ny och aktiv vård.

Lena Jaretoft, Köpingsvik

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.