Är vindkraft något fult?

Insändare • Publicerad 4 december 2008

Är vindkraft något fult, störande eller onödigt? Eller är det progressiva satsningar för att stärka näringslivet på södra Öland, solen och vindarnas ö?

Vi senaste sammanträdet med miljö och byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun avslogs en förhandsförfrågan för uppförande av ett vindkraftverk vid Lindby 3:10 på södra Öland.

 Med hänvisning till kommunens vindkraftspolicy som förtjänstfullt arbetats fram och snart är färdig avslogs förhandsförfrågan med hänvisning till denna policy.

 Policyn går ut på att tillåta etablering av vindkraftsverk i grupper på utpekade platser i kommunen. Samråd har skett med länsstyrelsen i Kalmar. Ett utmärkt hjälpmedel för kommande etableringar det tycker även vi i Folkpartiet Liberalerna.

Kommunens översiktsplan för byggande, infrastruktursatsningar samt vattentäkter och mycket mera är också ett viktigt hjälpmedel.

 Undantag sker ganska ofta från översiktsplanen då saker och ting förändras över tiden. Så måste det vara, så även när det gäller vindkraftspolicy.

Folkpartiet Liberalerna är ett företagarvänligt parti och väger därför alltid aktuella frågor utifrån en positiv och en negativ vågskål. Denna satsning i Lindby anser vi var värd att slås för. Det handlar om att stärka ett redan befintligt företag i Lindby. Moderna lantbruksföretag behöver flera ekonomiska ben att stå på, ett tillskott av försäljning av energi eller att framställa gas ur lantbrukets gödselbehållare är utmärkta s.k. andra ben.

 De ekonomiska fördelarna att etablera på egen mark är stora och gör det mindre lönsamt att köpa in sig i redan befintliga vindkraftsparker. Folkpartiet Liberalerna var för denna etablering och fick endast stöd av en (c) ersättare, tyvärr utan rösträtt.

 Hur är det då med vågskålarna?

+ Hos oss väger det tungt att ge näringslivet, d.v.s. människor som bor och verkar på landsbygden utökade möjligheter att expandera företagen.

- Vi hittar inget negativt förutsatt att avstånd till bebyggelse håller sig inom föreskrivna mått.

Dagens turist som färdas på våra vägar är vana att se vindkraftsparker i Europa likväl som i Sverige. Här får man bestämma sig! Är vindkraft något fult och onödigt, något som man måste gömma undan? Det är en tråkig syn på ett energislag som i grunden är så bra.

Man kan se det så här när man närmar sig ett vindkraftverk. Va bra, här bor det människor som värnar om miljön tänker progressivt och vi befinner oss förmodligen i en kommun som förstår att ta vara på de naturliga resurser som finns på ”Solens och Vindarnas ö”.

I stället för en tandlös reservation offentliggör jag Folkpartiets åsikter på detta sätt.

Folkpartiet Liberalerna i Mörbylånga kommunförening stödjer det lokala näringslivet och i detta Lindby-ärende hade vi även varit positiva till en hel grupp vindkraftverk.

Berne Klysing (fp),

ledamot

i Miljö och Byggnadsnämnden

i Mörbylånga kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.