Är undersökningar om vårt företagsklimat forum för gnällspikar?

Insändare • Publicerad 10 maj 2011

Den senaste veckan har näringslivet på Öland ”drabbats” av dåliga nyheter efter ännu en undersökning av företagsklimatet. Våra två kommuner hamnar i bottenskiktet bland de kommuner i landet som sägs ha sämst företagsklimat.

Jag har en bestämd känsla av att verkligheten är en helt annan, eftersom jag har förmånen att arbeta tillsammans med öländska entreprenörer av flera olika slag. De flesta av dem hinner helt enkelt inte fylla i och besvara alla enkäter som kommer från SCB, Svenskt Näringsliv, Företagarna, universitet, högskolor och gymnasieskolor, för att nu nämna några av alla dem som är intresserade av svenskt företagsklimat.

Ölands Näringslivskontor har det senaste året varit ovanligt flitigt. Otaliga informationsträffar och enskilda möten med företagare, i syfte att bana väg för ökad kompetens, både individuellt och kollektivt har genomförts. Flera av mina kollegor har fått mycket bra vidareutbildningar, utan att lägga ut ett öre, mer än personligt deltagande. Alla företagare och entreprenörer på Öland, som har syn och hörsel i behåll, måste ha fått samma chans, om bara viljan funnits.

Knutpunkt Näringsliv blev en klar succé, för dem som var där. Därtill fick näringslivskontoret hux flux ta hand om besöksnäringens utveckling i vintras, då Ölands Turist AB kraschade. Det var nog ett uppdrag som näringslivschefen Anders Nyholm och hans folk inte precis gick omkring och drömde om att få. Ändå har de lyckats få informationen till besökare på fötter, även om det haltar lite så här i början.

Öns två kommunalråd, Lisbeth Lennartsson i Borgholm och Kent Ingvarsson i Mörbylånga, är också de flitiga i företagsfrågor. Den senare ställer alltid och undantagslöst upp för att informera, lyssna, bli kritiserad och diskutera, så snart någon företagsgruppering bjuder in honom. Jag är övertygad om att förhållandet är likadant, när Lisbeth Lennartsson bjuds in.

Min erfarenhet är också att de kommunala tjänstemännen är samma andas barn.

Så med stöd av det jag själv vet, vågar jag fundera över om de som svarat på den senaste enkäten om företagsklimatet på Öland verkligen tillhör de skarpaste knivarna i lådan. Med all respekt för anonyma åsikter och det fria ordet så verkar vissa undersökningar vara forum för gnällspikar. Och det är väl just sådana som skrivbordsakrobaterna bakom en del undersökningar älskar. Genom att peka ut en kommun som bäst eller sämst skapar man garanterat rubriker.

Det skulle vara intressant att få en liten debatt om det här i Ölandsbladets spalter.

Acke Sandström

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.