”Är östra sidan av Borgholms kommun en skuggsida?”

Insändare • Publicerad 14 januari 2008

Jag brukar med stort intresse läsa insändare i tidningarna, men nu måste jag skriva en egen. Detta med anledning av kommunens sparprogram inom skola och även i sjukvården.

Dessa förslag drabbar väldigt hårt östra och norra Öland. Att man med statistik kan bevisa vad som helst är sedan länge känt. Nu verkar den av utbildningsnämnden beställda utredningen kunna göra detsamma. Nämligen att med sina ”kalkyler” bevisa det resultat som var beställarens syfte. I utredningen pekar man på stora besparingar genom nedläggning av skolorna på norra och östra Öland.

Några exempel: Tillförs Rälla skola 103 elever från östra sidan. Åkerboskolan tillförs 53 elever från norra och östra Öland. Utan någon ökning av lärare och övrig personal. Däremot friställs 15-17 lärare och övrig personal. Deras löner en pluspost i ”kalkylen”. Lokalkostnaden? De fyra nedläggningshotade skolorna på norra östra Öland har i genomsnitt 1 141 205 kronor. Medan de sex kvarvarande har ett genomsnitt på 528 000 kronor! Med ett så snedvridet underlag skall beslut fattas av våra politiker.

Vem är den ansvarige för att de gjorda ”kalkylerna” håller i slutänden? Är det utredaren, beställaren eller politikerna som får bära hundhuvudet? Men det drabbar ju inte dem personligen, de som drabbas är elever, lärare och vi skattebetalare, och boende i de berörda orterna. De orter som mister sin skola kommer att drabbas av utflyttning, minskat underlag för företag, föreningar och övrig kommunal service. Minskat skatteunderlag.

Låt hela Öland leva. Vad är annars Edra löften värda? Vallöften, kommunens handlingsplan för service och varuförsörjning med mera. Vad man kan göra är att satsa på nybyggnad och inflyttning till landsbygden. Bevara skolor, lanthandel, kommunal service och företagande. Detta är såväl miljöfrämjande som utvecklande för hela Öland.

Förslaget att lägga ner eller reducera Runstens skola är ett direkt hot mot denna ort. Det är ett slag i ansiktet på regionsförbundet, fastboende, sommargäster, företagare som satsat pengar tid och arbete för att Runsten skall vara en ort med affär, skola, bibliotek, äldrevård, barndaghem med mera. Ett område som kan locka till sig nya familjer med barn att bosätta sig här. Runsten ökade i invånarantal med 5 personer, medan Borgholm minskade med 30 mellan år 2002-2004. Runstens skola är den som bibehållit sitt elevantal. Runstensboende uppmanas till att gynna våra våra företagare, samt i välkänd ”Runstensanda” gå ut och kraftigt protestera mot de lagda förslagen om förändring i skolan. Vi protesterar även mot en nedläggning av distriktsjukvårdscentralen i Långlöt.

Runstenspensionär

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.