Är det lekstuga eller?

Insändare • Publicerad 21 juni 2010

Min man brukar säga att det är lekstuga det vi håller på med inom politiken. Ibland undrar jag också vad det är vi håller på med och i detta fallet är jag benägen att hålla med honom.

I kommunstyrelsen nu i maj så beslutade vi först att föreslå kommunfullmäktige att säga ja till en motion om projektering av en 6-9 skola. Därefter beslutade vi att föreslå fullmäktige att säga ja till en motion om utredning om högstadium, alltså år 7-9 skola. Tredje gången ger vi förslaget att bifalla en utredning av hela skolverksamheten. Vad ska fullmäktige besluta utifrån de förslagen? Och vilket beslut gäller egentligen det första eller det sista? Om detta tvistar de lärde och ingen vet säkert vad det är vi bett kommunfullmäktige att besluta. Vet vi det ens själva? Som en förmildrande faktor för min del så reserverade vi centerpartister oss mot de två första förslagen.

Beslut ett att projektera en skola innebär att vi ska dra igång planläggning av en sådan utan att veta var den ska ligga, hur den ska se ut, vem som ska bygga, hur dyrt det blir, hur många elever som ska gå där och hur mycket kringverksamhet det behövs. Det är moderaternas motion. Jag liknar det med att skriva på en skuldförbindelse in blanko. Alltså skriva på utan att veta slutsumman eller innehållet. Är vi i fullmäktige beredda att ta ett sådant beslut?

Som centerpartist har jag lärt mig att det är viktigt med ansvarsfull ekonomisk hushållning av kommunens finanser. Där ingår inte att besluta in blanko, utan att det görs en grundlig utredning som beskriver för och nackdelar först.

Ett högstadium i Färjestaden behövs men vi i centerpartiet vill att det utreds och görs en ekonomisk konsekvensanalys.

Annika Olsson

gruppledare (C )i Mörbylånga kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.