Annons

Apropå Greta Thunberg

Det Greta gör kan aldrig jämföras med idrott eller annan tävlingsinriktad verksamhet.
Publicerad 16 juni 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Greta Thunbergs kamp för klimatet har gett eko över hela världen.
Greta Thunbergs kamp för klimatet har gett eko över hela världen.Foto: Sanna Tedeborg

Hon är aktiv. Lugnt, stilla, fredligt och säkert agerar hon. Hon vet vad hon gör, hon vet vad hon vill och det med all rätt.

I min utövning som ungdomsledare i ridsporten har jag träffat många barn, ungdomar och deras familjer. Skillnaderna mellan olika sätt att se på och agera i idrotten varierar i det oändliga. Inte alltid särskilt sunt, men i de allra flesta fall väldigt bra och föredömligt.

Annons

Åter till Greta. Det råder ingen som helst tvekan om att hon är helt rätt ute.

Jag har kopierat delar av hennes förälder Malena Ernmans text som hon offentliggjorde för en tid sedan. Här kommer den:

”Det skrivs mycket om min dotter Greta. Och i Sverige skiljer sig det som skrivs mycket från i övriga världen. Så jag tänkte klargöra några saker. Greta fick iden till skolstrejken från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland. Han kontaktade Greta och några andra unga efter att hon kom tvåa i Svenska Dagbladets skrivtävling för klimatet i maj 2018. Han hade fått tanken på en skolstrejk från skolskjutningarna i Florida där barnen vägrade gå till skolan på grund av det som hänt. Men ingen var intresserad av att göra det så då bestämde Greta sig för att göra det själv. Vi som föräldrar avrådde henne och sa att vi inte kunde stödja henne eftersom vi måste se till att hon går i skolan.

Hon har ingen och har aldrig haft någon som ”står bakom” henne. All planering gjorde hon helt själv.

All övrig kritik jag läst bemöter Greta till fullo i sitt TEDx talk. (Det hittar ni på https://youtu.be/EAmmUIEsN9A )”.

Jag (undertecknad) är inte ett dugg förvånad över att en ung människa reser sig och sätter ner foten. Det var inte frågan om, utan när. Nu är vi där.

Tyvärr kan man ifrågasätta att alltför många i vår äldre generation tycker det är besvärligt att stanna upp och utveckla möjligheterna för ungdomarnas framtid. Vi som har fått vara förunnade att levt i en tid med framtidstillförsikt och i många fall lyx och riktigt bortskämda i jämförelse.

Än är det inte försent: Gör om och rätta till, se till att våra barn och ungdomar också får framtidstillförsikt!

Det är de sannerligen värda!

Maria Bertilsson

Annons
Annons
Annons
Annons