Apoteksgruppen: ”Inte hållbart att förlora pengar över tid”
Svar på ledaren i Ölandsbladet den 9 juni 2020.
Apoteksgruppen vurmar för glesbygden och vill, trots många gånger låga befolkningsunderlag, försöka bedriva en hållbar apoteksverksamhet runt om i Sverige. För att verksamheten ska vara hållbar över tid kräver det att vi hittar duktiga farmaceuter på dessa orter, en kompetens vi har brist på i Sverige, och det kräver även att verksamheten måste gå runt rent ekonomiskt. Vi försöker i bästa möjliga mån tillgodose våra kunders behov i apotekens närområde samt i utveckling av tjänster.
Vårt apotek i Borgholm har under en längre tid visat röda siffror. Det vill säga tjänar vi inga pengar, utan förlorar pengar vilket inte är hållbart över tid. Vi har sett över alla delar på apoteket i ett försök att rädda verksamheten och fortsätta verka på orten. En av de delar som gör att vi går back är just ombudsverksamheten, då den är personaltung (kräver en extra farmaceut i apoteket vilket som sagt är en svår kompetens att hitta) och också har krävt att vi behövt ta in en hyrbil samt en chaufför. Utöver det returneras en hel del ej upphämtade leveranser med dyra läkemedel som gått ut i datum, även detta är extremt kostnadsdrivande. Vi värnar även om personuppgiftssäkerheten där vi idag inte har tillräckligt systemstöd, utan försöker se vad det finns för möjliga lösningar för det.
Som ett led i att rädda apoteket på orten har vi sagt upp nuvarande ombudsavtal, avtalsansvarig på kommunen och hos ombuden informerades innan pressmeddelandet gick ut i Ölandsbladet. Apoteksgruppen håller en dialog med kommunen för att se hur de värderar tjänsten med ombudsverksamhet för kommuninvånarna och om vi kan hitta en ny väg framåt som är hållbar för alla parter.
Ombudsverksamhet för norra Öland finns dock kvar där vår kollega i branschen, Apoteket AB, fortsätter med sin verksamhet precis som tidigare.
Anna Bergstedt, Presskontakt Apoteksgruppen