1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Apoteksgruppen: ”Inte hållbart att förlora pengar över tid”

Apoteksgruppen bemöter kritiken mot att sluta leverera mediciner till norra Öland. ”Vårt apotek i Borgholm har under en längre tid visat röda siffror. Det vill säga tjänar vi inga pengar, utan förlorar pengar vilket inte är hållbart över tid”, skriver Apoteksgruppens presskontakt Anna Bergstedt.
Foto: Kenth Jönsson

Svar på ledaren i Ölandsbladet den 9 juni 2020.

Apoteksgruppen vurmar för glesbygden och vill, trots många gånger låga befolkningsunderlag, försöka bedriva en hållbar apoteksverksamhet runt om i Sverige. För att verksamheten ska vara hållbar över tid kräver det att vi hittar duktiga farmaceuter på dessa orter, en kompetens vi har brist på i Sverige, och det kräver även att verksamheten måste gå runt rent ekonomiskt. Vi försöker i bästa möjliga mån tillgodose våra kunders behov i apotekens närområde samt i utveckling av tjänster.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Vårt apotek i Borgholm har under en längre tid visat röda siffror. Det vill säga tjänar vi inga pengar, utan förlorar pengar vilket inte är hållbart över tid. Vi har sett över alla delar på apoteket i ett försök att rädda verksamheten och fortsätta verka på orten. En av de delar som gör att vi går back är just ombudsverksamheten, då den är personaltung (kräver en extra farmaceut i apoteket vilket som sagt är en svår kompetens att hitta) och också har krävt att vi behövt ta in en hyrbil samt en chaufför. Utöver det returneras en hel del ej upphämtade leveranser med dyra läkemedel som gått ut i datum, även detta är extremt kostnadsdrivande. Vi värnar även om personuppgiftssäkerheten där vi idag inte har tillräckligt systemstöd, utan försöker se vad det finns för möjliga lösningar för det.

Som ett led i att rädda apoteket på orten har vi sagt upp nuvarande ombudsavtal, avtalsansvarig på kommunen och hos ombuden informerades innan pressmeddelandet gick ut i Ölandsbladet. Apoteksgruppen håller en dialog med kommunen för att se hur de värderar tjänsten med ombudsverksamhet för kommuninvånarna och om vi kan hitta en ny väg framåt som är hållbar för alla parter.

Ombudsverksamhet för norra Öland finns dock kvar där vår kollega i branschen, Apoteket AB, fortsätter med sin verksamhet precis som tidigare.

Anna Bergstedt, Presskontakt Apoteksgruppen

Läs mer

Sport

Typisk premiär gav en poäng

”Det var nog ett rättvist resultat”

Sport

Veteranen avgjorde med hattrick i stark vändning

RM vände 0-2-underläge i halvtid till seger mot Kalmar AIK.

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Sport

Beskedet: Då tillåts publik i lokalfotbollen

”Föreningarna kommer få vissa krav på sig”.

Insändare

Insändare: Bort med bråten som skymmer kvarnen i Kvarnmarken

Per Lublin vill att kvarnen i före detta Kvarnmarken ska synas bättre.

Sport

Meriterade SM-vinnaren favorit i ultraloppet

”Jättekul att han kommer hit”, säger tävlingsledaren Carl-Gustaf Nilsson.