Ansvar, sammanhållning och arbete

Insändare • Publicerad 20 oktober 2010

Alliansen har tagit ansvar för Sverige under krisen genom arbetslinjen samt ordning och reda i de offentliga finanserna. Den svenska ekonomin återhämtar sig nu snabbare än efter tidigare kriser, samt även jämfört med resten av Europa. Olikt Grekland, Spanien och Storbritannien som tvingas till smärtsamma budgetsaneringar, kan Alliansen därför istället när vi nu presenterar vår första budget för mandatperioden prioritera de som drabbats hårdast av lågkonjunkturen – som pensionärer och barnfamiljer med små marginaler. Vi höjer därför bostadsbidragen för ekonomiskt utsatta barnfamiljer.

Som utlovat i valrörelsen kommer skatten för pensionärerna att sänkas för tredje gången med totalt 7,5 miljarder kronor. Det innebär en lättnad på mellan 1 700 och 2 400 kronor per år för garantipensionärer i exempelvis Borgholm, Mörbylånga och Kalmar beroende på kommunalskattenivå.

Trots den nu gryende ekonomiska återhämtningen befinner sig världen, och Sverige med den, fortfarande i lågkonjunktur där hög arbetslöshet råder. För att förhindra att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer är det nu viktigt att statens finanser visar överskott. Den höga tillväxten som de kommande åren väntas bjuda på måste därför tas till vara så att fler svenskar finner en väg in på arbetsmarknaden – särskilt de som står långt därifrån. Alliansen föreslår därför åtgärder om 13 miljarder kronor för att öka sysselsättningen och minska utanförskapet, öka lärandet, värna välfärdens kärna och minska krisens effekter samt inte minst minska utsläppen och klimatpåverkan.

Vi lägger stor vikt i att öka utbudet och stimulera efterfrågan på arbetskraft så att jobben snabbt kommer när konjunkturen vänder. Därtill förbättrar vi förutsättningarna för ett dynamiskt näringsliv genom att anpassa arbetsmarknadspolitiken till konjunkturutvecklingen, fler åtgärder för integration, samt bättre villkor för entreprenörer och ett stärkt innovationsklimat.

För att på sikt kunna möjliggöra en varaktigt ökande sysselsättning och ett minskande utanförskap krävs ett väl anpassat utbildningssystem. Likaså är innovation, utveckling och forskning bärande pelare för Sveriges tillväxt. Vi i Alliansen menar att tyngdpunkten på satsningar inom utbildningsområdet måste läggas på både ökad kvalitet och kvantitet i grundskoleutbildningen, bland annat genom fler lärarledda lektioner.

De åtgärder som minskar lågkonjunkturens effekter och värnar välfärdens kärna prioriteras av Alliansen. Vi vill att den svenska välfärden ska hålla högsta kvalitet och komma alla till del. Därför föreslår vi ett nytt tillfälligt höjt statsbidrag om 71 miljoner kronor till landstinget samt kommunerna i Kalmar län, så att de kan tillhandahålla viktiga välfärdstjänster som utbildning, sjukvård och omsorg.

Allt eftersom ekonomin tillåter kommer ytterligare reformer att genomföras. Dessa inkluderar ännu ett jobbskatteavdrag med fokus på låg- och medelinkomsttagare samt höjd gräns för statlig inkomstskatt, halverad moms för restaurang- och cateringtjänster samt obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Fyra spännande år ligger framför oss med många utmaningar som vi hoppas kunna ta oss an på bästa sätt. Vi har i den budget för 2011 som nu är redovisad för riksdagen visat på lösningar och reformer som kan möta de förväntningar svenska folket har satt på oss. Valresultatet var tydligt på en punkt. I valet mellan Alliansen och de rödgröna fick vi ett tydligt mandat av väljarna för att styra och leda Sverige under de kommande åren. Som företrädare för Alliansen i Kalmar län och en del av Alliansregeringen lovar vi att göra vårt bästa för att skapa trygghet, valfrihet och utveckling i vår del av landet.

Jan R Andersson (M)

Jörgen Andersson (M)

Eva Bengtson Skogsberg (M)

Anders Åkesson (C)

Anders Andersson (KD)

Sverker Thorén (FP)

Alliansen i Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.