Ansvar, Centern?

Insändare • Publicerad 6 juni 2012

I en insändare (Ölandsbladet 26 maj) påpekar centerpartiets Daniel Nilsson och Peder Svensson att det kom oberedda förslag från Moderaterna om att införa investeringsstopp, anställningsstopp och inköpsstopp över ett halvt basbelopp.

Jag ser inget fel med att yrka sådana förslag i KS i det allvarliga ekonomiska läge Borgholms kommun befinner sig i. Framförallt inköps-/anställningsstoppet skulle ge en hel del besparingar under det bekymmersamma året 2012. När KS beslutade investeringsstopp i fjol fick inte heller nämnderna uttala sig om det, så varför ska de göra det nu?

Sedan refererade skribenterna – liksom kommunalrådet tidigare – till ”den gemensamma handlingsplan från Alliansen”. Det enda gemensamma budskap jag har sett är en hastigt ihopklistrad insändare några dagar innan valet 2010, undertecknad av de fyra borgerliga partiledarna. Innehållet var inte förankrat i partigrupperna, så vitt jag vet. Däremot har vi Moderater gång på gång försökt att driva genom vår politik, men det blir inte sällan stopp när C söker sig till en helt annan sorts allians.

Till slut några ord om skribenternas utspel om Kultur- och fritidsnämnden, biblioteket och arvodena. Är inte detta ett oberett förslag? Uppdraget att bereda dessa ärenden ligger hos Fullmäktigeberedningsgruppen och arbetet pågår för fullt. Jag har svårt att förstå varför dessa förslag plötsligt framkastas som centerpartiets idéer. Dessutom ifrågasatte kommunalrådet så sent som i april 2011 Kultur- och fritidsnämndens ordförandes låga arvode i jämförelse med andra nämnder.

Vi Moderater har yrkat – och fått bifall för – att frysa samtliga politikerarvoden tills kommunens ekonomi är på fötter igen. Kanhända har ni märkt att invånarna tycker det var ett bra förslag, och därför nu vill göra anspråk på arvodesfrågan?

Marcel van Luijn (M)

Föreningsordförande Moderaterna i Borgholms kommun

Ordförande Fullmäktigeberedningen

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.