Ambulansen kommer snabbare

Insändare • Publicerad 15 november 2013

Ambulanssjukvården engagerar många boende på Öland. Turismen och de långa avstånden kräver en särskild bemanning. Självklart ska alla kunna känna sig trygga med att ambulansen kommer fram snabbt vid olycka eller sjukdom. Vi föreslår därför en omfattande satsning på ambulansen.

Med vårt förslag kommer det att gå snabbare att få fram ambulans till svårt sjuka eller skadade på Öland. Tiden från att SOS Alarm skickar ut ett larm till att ambulansen rullar ut genom portarna ska minskas. Förslaget går ut på att alla ambulansstationer ska vara jourstationer med en inställelsetid på 90 sekunder. Därmed kommer ambulansstationen i Löttorp och Mörbylånga att gå från att vara beredskapsstationer till att ha bemanning dygnet runt. Kostnaderna för att öka bemanningen är cirka 1,1 miljoner kronor i Löttorp och 700 000 tusen kronor i Mörbylånga. Vi föreslår dessutom att bemanningen förstärks sommartid. Enligt förslaget kommer bemanningen att öka under de mest intensiva semesterveckorna i Löttorp.

En annan förändring är att ambulansstationen i Mörbylånga från årsskiftet 2014 kommer att ingå i landstingets organisation och inte som idag drivas på privat entreprenad. Vi tror på att ha en sammanhållen verksamhet i egen regi. För att stationen ska bli jourstation kommer vi att utöka bemanningen med en sjuksköterska.

Med dessa förbättringar kan landstinget bättre garantera att alla på Öland nås av en akutsjukvård med hög kvalitet och korta väntetider. Vi socialdemokrater tar ansvar för en säker och trygg sjukvård i hela länet.

 

 

Gunilla Johansson (S)

Landstingspolitiker Borgholm

Anders Henriksson (S)

Landstingsstyrelsens ordförande

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.