Annons

Alkohol på bryggan

Insändare • Publicerad 16 maj 2013

Borgholms kommun förvånar! Hur kan kommunen tillåta att sprit serveras på bryggan i Köpingsvik?

Förra veckan var det Folknykterhetens vecka och IOGT-NTO-rörelsens budskap i år var ”Fest för alla – alkoholfri garanti”. Vi ville uppmärksamma att alkoholen breder ut sig på fler och fler ställen och att de alkoholfria miljöerna blir färre. En fest för alla är en fest där ingen ska behöva avstå från att delta för att där finns alkohol. Barn, ungdomar, tidigare missbrukare, anhöriga och många vuxna, listan är lång på personer som mår bättre av och hellre vistas i alkoholfria miljöer.

Annons

Ska inte en brygga vara en plats för alla, en alkoholfri miljö? Dessutom hur lämpligt är det att alkohol dricks så nära vattnet? Drunkning och drunkningstillbud ökar med alkoholintaget. Årligen drunknar mellan 100-140 personer och drunkning är ofta associerat med alkoholkonsumtion (källa: MSB).

Hur står det till med den folkhälso- och trygghetsplan, som antogs av fullmäktige i juni förra året? I den står det att kommunen ska arbeta med fyra av de elva nationella folkhälsomålen. En av de fyra är ”tobak, alkohol, narkotika”. Två av punkterna som man vill uppnå mellan 2012-15 är ”minska tillgången på tobak, alkohol, narkotika och dopingpreparat” och att ”miljön runt ungdomsaktiviteter ska vara alkohol- och tobaksfria”.

Därför borde inte kommunen tillåta alkohol på bryggan!

 

 

Gunilla Nilsson

ordförande IOGT-NTO Borgholm

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons