Annons

Aledals ridcenter- en stor tillgång för kommunen!

Insändare • Publicerad 2 maj 2013

Det var med bestörtning jag återvände till min gamla ridskola efter ett par år på annan ort och fick höra att de på grund av kommunens beslut har fått minska ner på sina barngrupper, och nu kämpar för att inte behöva minska sin verksamhet ytterligare. Jag kan fortfarande komma ihåg min egen barndom, där helgens höjdpunkt var att besöka ponnyridningen på Aledal. När jag blivit tillräckligt gammal började jag rida lektioner och hästintresset har följt mig sedan dess ända upp till vuxen ålder.

Hästarna har genom hela mitt liv varit min andningspaus i tillvaron. Att rida eller bara vara i närheten av hästar får mig att vara precis i nuet. Du kan inte vara någon annanstans när du umgås med djur som väger 100 tals kilo. Det är som en gratis kurs i medveten närvaro. Just de psykiska effekterna är något som jag verkligen vill lyfta. I dagens samhälle ökar den psykiska ohälsan och att umgås med djur på olika sätt är ju ett vetenskapligt belagt sätt att komma ner i varv och må bättre. Förutom dessa otroliga vinster är ridning ju i allra högsta grad dessutom en rent fysisk träningsform.

Annons

Jag arbetar som lärare och möter dagligen barn och ungdomar som likväl som vuxna påverkas av den ökande stress och press som vårt samhälle präglas av. Jag upplever att många som har arbetat inom skolan under en längre tid ser en skillnad i elevers välmående. Detta fenomen stöds bland annat av folkhälsoinstitutet som beskriver en ökad grad av psykosomatiska besvär hos unga i skolåldern. Dessa kan yttra sig som sömnsvårigheter, huvudvärk, oro, nedstämdhet samt trötthet.  Särskilt hos flickor ser man en ökning av stressrelaterade besvär och antalet unga som sjukvården tar emot på grund av ångest och depression ökar med en oroande takt (Folkhälsoinstitutet, 2012) . Jag kan se så oerhört stora vinster i att som ung tjej eller kille få känna en mjuk mule mot kinden, få ta ansvar för ett djur samt att framförallt få känna att genom att vara lugn, tydlig och konsekvent kunna få ett stort djur att göra som man vill.

Jag har så svårt att förstå hur vår kommun inte kan inse hur mycket som Aledals ridcenter har givit kommuninvånarna under årens lopp. Jag vill uppmana våra förtroendevalda att verkligen sätta sig in i kommuninvånarnas åsikter gällande ridcentrets värde och framförallt att lyssna på ridcentrets behov och önskningar för att kunna få behålla det som den fantastiska resurs det utgör för så många människor.

 

Helena Djukanovic

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons