Ölänningar – en röst – en kommun

Insändare • Publicerad 4 juni 2009

I svåra tider brukar man tala om att ”nöden är uppfinningarnas moder”. Med det talesättet vill jag uttrycka följande:

Som ägare av en näringsfastighet kan jag delvis förstå att de politiskt engagerade i den agrara gruppen med sina (genom demokratiska beslut) skattefinansierade EU-stöd säger nej till sammanslagningen av våra kommuner, med motiveringen att det är bra som det är - eller som bland annat en partivän uttryckte det: ”vi vet vad vi har men vi vet inte vad vi får”. För mig är ett sådant resonemang ett trångsynt bytänkande där man utan visioner tycks tänka bara på sitt eget, utan omsorg om helheten och ölänningarnas gemensamma bästa.

I debatterna om ”Öland - en eller två kommuner” hör man uttryck som, ”dom och vi”. Jag kan inte alls förstå ett sådant tankesätt - skulle det vara någon skillnad om en person bor i Ås, Grankullavik, Runsten, Färjestaden? Alla är vi ölänningar med samma rättigheter och ansvar och alla skall självklart behandlas lika.

Vi har genom åren haft många kommunsammanslagningar från norr till söder på vår fina ö, sammanslagningar av samma skäl som näringsfastigheter har lagts och läggs samman för att skapa mer bärkraftiga produktionsenheter med bättre ekonomiska resurser som följd. ”Öland - en kommun” har enligt mitt förmenande exakt samma syfte: att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för oss ölänningar att för framtiden ta ett gemensamt ekonomiskt ansvar för skolfrågorna, äldrevården, infrastrukturen och näringslivsutvecklingen på vår ö.

Ett nej till ”Öland - en kommun” visar att vi inte är villiga att ta ett gemensamt ansvar för Ölands utveckling, vilket skulle vara djupt beklagligt. Vi lever som väl är i en demokrati. Vad du än tycker i kommunvalet och även i EU-valet – gå och rösta! Din röst har betydelse!

För min del går jag inte på någon skrämselpropaganda. Jag kommer att rösta för ”Öland - en kommun” och för ett gemensamt Europa.

Arne Sjögren

genuin ölänning och

kristdemokrat

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.