Nyheter

Tre poäng - trots utebliven massaker

Nyheter • Publicerad 23 december 2007

INNEBANDY, DIV.1

Sista matchen före juluppehållet. Då tog Färjestadens IBK tillfället i akt att visa upp hela sitt register. På gott och ont. Mest det förstnämnda, dessbättre.

Efter att ha tagit ledningen med 7-0 halvvägs in i matchen kunde öländskorna till slut besegra Surte med föga klara 7-6.

– Ska vi prata om båda matcherna i matchen, eller bara den ena, frågar Färjestadens tränare, Johan Gustafsson, efter slutsignalen.

Tja, vi har väl inget val. Men vi börjar med den bästa av de två.

Mötet med starka Surte förutspåddes bli en tuff uppgift för FIBK-damerna. Något det inte syntes ett spår av en period in i matchen. Nätta, kvicka och rörliga hemmaspelare snurrade gång på gång upp tröga motståndare och ÖB-reportern började fila på rubriker innehållande ord som massaker, utskåpning och förnedring. Förkrossande 21-4 i skottstatistik och lika övertygande 5-0 i målprotokollet talade sitt tydliga spår. Tekniska och välspelande Färjestaden var överlägset in i minsta detalj.

– Färjestaden spelar sitt eget spel och gör det riktigt bra, de är ett spelande lag som är roligt att möta. Vi gör en fruktansvärt dåligt period där ingen vill ha boll eller jobbar hela vägen hem, funderar Surtes lagkapten, Carolina Björkner.

– Surte är ett bra lag, ett av seriens bästa, men vi tar bort dem helt och hållet, ler tvåmålsskytten Hanna Johansson, FIBK-forward.

– Och vi spelar inte över vår förmåga, utan så bra som vi kan spela, påminner Gustafsson.

MÅLVAKTSBYTE I SURTE

Att Surte sedan bytte målvakt efter första periodpausen gjorde ingen skillnad, åtminstone inte inledningsvis. Firma Sara Nyström/Susanne Gustafsson rullade oförskämt enkelt upp bortaförsvaret och lekte in både 6-0 och 7-0. Stabilt. Men sedan hände något. Tempot och skärpan var plötsligt som bortblåst. Istället för att glida förbi sina motståndare sprang Färjestadentjejerna plötsligt rätt in i dem. Och upphämtningen kunde starta.

– Från mitten av andra perioden är det vår match, konstaterar Björkner.

DÅLIGT SJÄLVFÖRTROENDE

7-2 inför sista perioden kändes ju ända ganska tryggt...

Men två snabba mål i inledningen av akt tre sänkte hemmalagets självförtroende i botten och höjde bortalagets till skyarna.

– Vi leder så mycket, att vi borde känna trygghet i det, konstaterar Färjestadens bästa spelare, Sara Nyström.

Oavsett orsaken tappade öländskorna helt initiativet och när Surte drygt fyra minuter från slutet klapp-klapp-spelade sig igenom ett orörligt hemmalag och avslutade med att reducera till 7-6 kändes inte 7-7 som någon omöjlighet. Men då bet Färjestaden ihop.

Och tre tunga poäng var bärgade. Fjärde raka segen.

ANALYS, ANALYS, ANALYS

Glädjen över vinsten, överskuggades direkt efter matchen av den snöpliga avslutningen. Analyserna duggade tätt. Snacket om bristen på ledartyper i unga Färjestaden har kanske viss sanningshalt.

Och ni går upp på ytterligare en kedja halvvägs in i matchen. Är det något som påverkar?

– Det är klart att det påverkar, men det är inte de individuella spelarnas insatser som gör det. Vi tappar tempo, men det är något som vi måste klara (att gå upp på tre kedjor, reds anm.), analyserar Gustafsson, som ser annat som måste förbättras i talangfulla Färjestaden.

– Vi får inte falla så långt när vi faller, det måste vi jobba bort. Just nu är det för stora svängar, det är ganska naturligt för en nykomling.

En nykomling som inför juluppehållet ligger trea i tabellen, fyra poäng efter toppande Olofström. Inte illa pinkat.

FAKTA/

Färjestadens IBK – Surte IS 7-6 (5-0, 2-2, 0-4)

Period 1: 1-0 Josefine Bengtsson (-) 6.38, 2-0 Hanna Johansson (Tove Johansson) 7.14, 3-0 Elna Hägglund (Hanna Helgesson) 10.53, 4-0 Hanna Johansson (-) 16.34, 5-0 Sara Nyström (Susanne Gustafsson) 17.18.

Period 2: 6-0 Sara Nyström (Susanne Gustafsson) 8.05, 7-0 Josefin Nyberg (Sara Nyström) 9.13, 7-1 Carolina Björkner (-) 11.19, 7-2 Maria Hagelqvist (Malin Pettersson) 17.04.

Period 3: 7-3 Carolina Björkner (straff) 1.20, 7-4 Maria Hagelqvist (Malin Pettersson) 4.17, 7-5 Malin Eriksson (Carolina Björkner) 14.50, 7-6 Carolina Björkner (Malin Eriksson) 15.48.

Skott på mål: 38-25 (21-4, 7-9, 10-12).

Utvisningar, Färjestaden: Hanna Helgesson, 2 min.

Utvisningar, Surte: Malin Eriksson, 2x2 min, Sofia Eliasson, 2 min.

Publik: 195 personer.

Kvarnligan

3, Sara Nyström- Färjestadens jämnaste spelare över tre perioder och kreatören bakom öländskornas tre sista mål.

2, Josefine Bengtsson- Den unga, men ändå mogna kaptenen. En komplett spelare.

1, Hanna Helgesson- Fröken Vilja har inställning som är få förunnad. Helladdad – och iskall.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.