Annons
Nyheter

Tholin letar kvalmatch-arena

Nyheter • Publicerad 1 mars 2007

INNEBANDY, DIV 1

I helgen säkrade Färjestadens IBK seriesegern och därmed platsen till elitseriekval. Och ordförande Matheus Tholin jobbar för fullt för att hitta speldatum och spelplatser för klubbens tre hemmamatcher i kvalet.

Annons

Vilken säsong det blev för FIBK. Både herr- och damlag slutade som seriesegrare.

– Herrarna var inte så överraskande, då var damerna mer överraskande med tanke på att de tappade lite spelare inför säsongen, säger ordförande Tholin.

För damerna är säsongen snart över, men för herrarna väntar ett elitseriekval, där FIBK:ens hemmamatcher kommer att spelas både i Kalmar och i Färjestaden. Med tanke på Färjehallens storlek, eller kanske rättare sagt ”litenlek”, vill Färjestaden dock helst spela i Kalmar Sporthall.

– Vi vill ju spela för så mycket folk som möjligt, för jag tror det är ett stort intresse kring de här matcherna. Så vi vill bjuda så många som möjligt på det, säger Tholin utan att hymla om att det också blir ett rejält uppsving ekonomiskt om man kan använda Kalmars hall.

BASKET PRIORITERAS

Det är den första av de tre hemmamatcherna, mot Järfälla den 25 mars, vars spelplats fortfarande är oviss. Den helgen pågår en inomhusfotbollsturnering i sporthallen fram till söndag eftermiddag då FIBK vill spela sin kvalmatch. Problemet är bara att Kalmar Basket kanske också behöver använda den tiden för en match i en eventuell slutspelsserie, där landets division 1-segrare ska koras. Just nu ligger basketgänget fyra i tabellen, men lyckas man knipa andraplatsen försvinner FIBK:ens chanser att spela i Kalmar Sporthall.

– Vi får vänta på efter helgen och se hur det går för Kalmar Basket, om de fortfarande har chansen på andraplatsen, säger Tholin. Division 1-basket går före, eftersom det är en Kalmarförening och det måste man väl förstå.

LÅNGFREDAG

Enligt reglerna i kvalserien måste arenan kunna ta in 500 åskådare och det klarar Färjehallen. Men av dessa 500 ska 80 procent vara sittplatser och där är Färjehallen cirka 70 platser kort. Men på grund av att Fair Play Cup avgörs i Kalmar Sporthall just den helgen då Färjestaden ska ta emot Västerås, måste FIBK:en ändå spela den matchen i Färjehallen.

– Jag tror inte det ska vara några problem med förbundet, eftersom det skiljer så lite platser och att vi helt enkelt inte har något annat val, säger Tholin, som dock har fått klartecken för spel i Kalmar Sporthall under påskhelgen, kvalets sista hemmamatch mot norrettans segrare.

Annons

– Vi funderar på att lägga den matchen på långfredagen, men vi måste höra med förbundet och motståndarna först, eftersom den matchen egentligen ska spelas under lördagen eller söndagen.

LUSKAT LÄNGE

För två år sedan satte FIBK:en upp en målsättning för de fyra närmaste åren och då var det just i år klubben skulle känna på kvalspel och nästa år som man skulle upp i elitserien.

– Ja, det här är helt enligt våra planer och vi har ju varit förberedda på det här kvalet hela säsongen. Jag började luska på de här kvaldatumen redan i december och i dag vet jag alltså ännu inte hur det blir. Det hade ju varit så enkelt om bara Färjehallen varit stor nog.

SVÅRT ATT SIA

De långa resorna till Västerås, Stockholm, samt Gävle eller Sirius kommer heller inte som någon överraskning för klubbens ekonomi.

– Nej, utgifterna för de tre matcherna drar vi in på publikintäkterna under de tre hemmamatcherna. Det blir nog plus-minus-noll om vi spelar i Färjehallen, men ett rejält plus om vi spelar i Kalmar. Så ekonomiskt är det inga svårigheter med de matcherna.

Hur går det i elitseriekvalet?

– Man vet ju inte så mycket om de andra lagen och man vet ju inte vilken division 1-serie som är bäst, så det är omöjligt att sia om. Det känns ju inte omöjligt och vi har ju minst 50 procents chans att klara av det. Vi är inte rädda för kvalet, det är bara kul att vara med om.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons