Sveriges mest igenkända röst
INNEBANDY, SUPERLIGAN
Han kan ha Sveriges mest igenkända röst och är dessutom initiativtagare och vice ordförande i AIK innebandy.
– När jag växte upp var det innebandy som alla spelade på skolgårdarna. Det var på den vägen mitt intresse föddes, säger Radiosportens Lasse Granqvist.
Frågan är vad folk minns bäst Zlatans klack mot Italien i EM 2004 eller Lasse Granqvist magiska referat.
– Zlatans klack är helt fantastisk. Jag tycker det målet är något vansinnigt underskattat. Det är det snyggaste mål som någon svensk fotbollspelare någonsin gjort. Ralf Edström brukar bli förbannad på mig när jag säger så men den prestationen... Det är Christian Vieri som står där på mållinjen, han är typ 1,90 lång och bollen går över honom. Det är matematiskt omöjligt, säger Granqvist som även blivit tilldelad flera priser som till exempel årets sportjournalist 2003 och årets kommentator 2006.
INITIATIVTAGARE
Nuförtiden driver Lasse Granqvist ett eget bolag och jobbar förutom som kommentator åt radiosporten även som programledare i Canal Plus under Premier leaguesändningarna.
– Det är en enormt stor skillnad på att producera radio och TV. Att kommentera i radio är som att komma hem. Med TV:n är det så mycket som är nytt för mig och en bild kan säga så otroligt mycket. I radio gäller det att förmedla den bilden. Allt handlar om timing – vad du säger, när du säger det och vilket tonläge du använder. Men båda är vansinnigt roligt att arbeta med.
Som om detta inte vore nog var det Granqvist som var en av initiativtagarna till AIK:s innebandysektion. Under 1980-talet var Lasse Granqvist en drivande kraft inom innebandyn i Stockholmsområdet och startade upp innebandyklubben Legenderna. Denna klubb bytte dock namn till IBK Solna, vilket senare blev Solna IB. Tillsammans med Sune Hellströmer och Elbe Oldenburg såg Granqvist, efter intensiva diskussioner, till att AIK tog upp Solna IB i sin organisation och AIK:s innebandysektion var bildad. I dag är Granqvist vice ordförande i innebandysektionen.
– Från början var alla emot innebandyn och jämförde det med en korpsport och jag tror att det drev mig lite att bevisa motsatsen. När det sedan var VM i Sverige 1996 och fullsatt i Globen under finalen så blev innebandyn mer accepterad och då fick även AIK upp ögonen för innebandyn.
FRAMGÅNGSSAGA
Säsongen 2000/01 gjorde AIK debut i elitserien och gick då till kvartsfinal där det blev stopp mot Balrog. Och sedan dess har klubbens framgångssaga bara fortsatt. Inte en enda gång har AIK missat slutspel sedan debutåret och tre gånger har klubben varit i SM-final. Och säsongen 2005/06 kom det efterlängtade guldet.
– AIK har alltid haft målsättningen att göra saker på ett bättre sätt än vad föreningen förväntas klara av. 1997 gjorde vi något som var lite av ett genombrott. Vi bestämde oss för att ha en person på varje plats inom föreningen och ingen skulle göra något utanför sitt ansvarsområde. Då var tränaren lite som en materialförvaltare och gjorde allt från att flytta koner till att köra bussen. Vi ville att tränaren skulle träna laget och busschauffören skulle köra bussen. I dag är det ganska naturligt, även inom innebandyn, men då var det något helt nytt, säger Granqvist.
– Att AIK lyckats ta sig till slutspel varje gång sedan vi gick upp i elitserien tycker jag är väldigt stark. Det är en fruktansvärt hård konkurrens i toppen och det tror jag Färjestaden kan intyga efter den här säsongen.
Tror du att de är på väg ut ur Superligan på grund av att man inte förväntade sig att det skulle vara så tufft?
– Ja, jag tror det kan vara en av många anledningar.
PROFILSTARKT LAG
I dag är AIK fortfarande ett väldigt profilstarkt lag där innebandyns gullgosse nummer 1 Niklas Jihde är lagets mest igenkända spelare.
– Klubben har alltid velat att vara bäst och varje säsong har de försökt värva minst en landslagspelare att förstärka laget med. Men Niklas Jihde är så mycket mer än bara en profil. Han är en fantastisk människa och innebandyspelare och betyder så väldigt mycket för ett lag, säger Granqvist.
I dag möter AIK Färjestadens IBK i Kalmar sporthall. Från början var det tänkt att Lasse Granqvist skulle se matchen på plats men jobbet kom dock i vägen.
– Ja, va fan. Jag skulle ner och bo hos en kollega och titta på matchen och sedan skulle jag även till Kalmartravet för jag är delägare i en häst som tränar där så jag skulle kolla på den också. Men nu fick jag inte ledigt från Canal Plus.