Annons
Nyheter

Slår motivation klass, FIBK?

Nyheter • Publicerad 8 maj 2008

INNEBANDY, DIV 1

Efter sortin från Superligan siktar Färjestadens IBK på att ta sig tillbaka. Upplägget är nytt men däremot är förstärkningarna i en lemlästad spelartrupp få.

Annons

– Vi vill ha in spelare som är beredda att satsa fullt ut. Att ta in en omotiverad spelare som tar plats från en motiverad junior känns som döden för Färjestadens IBK, säger FIBK-tränaren Magnus Gustafsson.

Färjestadens IBK har en uttalad målsättning att ta sig tillbaka till Superligan. Men inför den kommande säsongen i division 1 har flera spelare lämnat laget och några tunga nyförvärv har inte tillkommit. Snarare har man satsat på att värva till sig några av regionens mer lovande spelare.

– Från början hade vi hoppats på att knyta till oss två-tre riktigt bra spelare som komplement till den trupp vi hade. Sedan försvann ju Kim (Nilsson), Simon (Nilsson) samt Mårten (Palmefors) och ytterligare ett par spelare. Då blev det lite svårare med värvningarna och vi fick tänka om lite, säger Magnus Gustafsson och fortsätter:

– Tanken är att vi ska ta in två spelare till men mycket handlar om vad som finns på marknaden. Vi vill inte värva någon som inte tillför något.

TESTMATCH

I slutet av mars genomförde FIBK:en en testmatch där flertalet spelare testades. Men någon av de spelare med rutin från de högre divisionerna som deltog har man ännu inte lyckats knyta till sig.

– Daniel Kahn (25-årig back från Finspång, reds. anm) var en spelare som vi verkligen hade hoppats på. Nu valde han att gå till Linköping istället. Men det finns ett par spelare som vi kollar lite närmare på och överväger att sätta in en ordentlig stöt på, säger Gustafsson som tillsammans med ordföranden Matheus Tholin sköter värvningen av spelare då sportchefen Mikael Svensson hoppat av från sitt uppdrag.

Det känns som att den trupp som ni fogar över för tillfället mer luktar framtidssatsning än ett omedelbart återtåg till Superligan?

– Vi kommer garanterat inte vara en av favoriterna i år med den trupp vi har. Men vi vill ha in spelare som är beredda att satsa fullt ut. Att ta in en omotiverad spelare som tar plats från en junior känns som döden för Färjestadens IBK. Jag har aldrig varit rädd för att satsa på yngre killar och är det inte nu heller. Jag tror verkligen att ett par av de unga killarna som finns i JAS-laget kommer ta chansen i år eller nästa år.

JAS-LAGET

Annons

Tanken är att årets trupp endast ska bestå av 15 spelare. Därtill kommer fem spelare från JAS-laget delta på a-lagets träningar.

– Vi har en otroligt bra stomme i laget men jag kan säga så mycket som att skador inte är välkommet i år. Vi har en liten grupp som vi vill jobba ihop och värvar som sagt inte i onödan. Men de JAS-killar som vi har i dag är otroligt ambitiösa. Jag tror aldrig jag har sett så målinriktade spelare och de tränar redan otroligt hårt, säger Magnus Gustafsson.

Redan i fjol klagades det på att det i bland var dåligt med folk på träningarna. Borde det inte med en ännu tunnare trupp bli ännu mer problem och gnäll?

– Det var väl egentligen bara ett blogginlägg som blev lite uppförstorat. Det var runt jul och nyår som många spelare var skadade och sjuka och det var lite dålig närvaro ibland men något gnäll eller sådant var det aldrig.

Att det är utvecklande för JAS-spelare att träna med a-laget är det väl ingen tvekan om. Men vänd på det – hur utvecklande är det egentligen för spelare med Superligarutin att träna med så många juniorer?

– Man kan se det på två sätt. Nu kommer a-lagsspelare som tidigare lutat sig mot andra helt plötsligt få ta ett större ansvar, vilket kommer vara väldigt utvecklande för dessa. Vi har tappat en del offensiva krafter men har fortfarande en väldigt stark defensiv. Och jag tror även att våra defensiva spelare kommer att ta ett kliv framåt även i det offensiva spelet.

NYTT UPPLÄGG

Spelarna tränar för närvarande fem pass i veckan – tre i grupp och två individuella.

– De har väldigt stor valfrihet. Varje dag erbjuder vi dem två till tre ledarledda pass och de måste besöka ett pass på två dagar. Alltså ett pass måndag eller tisdag, ett pass onsdag eller torsdag och ett pass fredag eller lördag. Sedan är det två individuella pass där några väljer att löpträna mycket och andra tränar mycket styrka. Så spelarna har väldigt mycket frihet och de ska aldrig behöva missa ett pass, säger Magnus Gustafsson.

– Tanken är att de ska vara så vältränade som möjligt när vi sätter igång på allvar i augusti och lägger i ytterligare en växel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons