Nyheter

”Öland har en uppsjö profiler”

Nyheter • Publicerad 2 december 2007

SPORTKRÖNIKA

Missförstå mig rätt. Jag älskar mitt arbete. Jobba med fotboll, skriva fotboll och prata fotboll hela dagarna. Men fotbollspelare på elitnivå! Ibland är det roligare sparka tån i tröskeln än att intervjua er.

”Nej, vi är i bra form”, ”nej, vi gör en bra match” och favoriten ”nej, vi tar en match i taget.” Nej, nej, nej, nej vad fantasilöst. Jag suckar djupt och tar plats framför tangentbordet. Allt jag ber om är en liten känsloyttring. Sport är känslor. Folk blir förbannade, glada och besvikna. Sport-Sverige söker efter profiler som vågar ta bladet från munnen. Det finns få, på Öland finns en uppsjö.

Det är så djupt befriande att jag fortfarande får förmånen att följa våra lokala lag för Ölandsbladets räkning. Vid tre tillfällen under hösten har Färjestadens IBK packat in trunkar, klubbor och zebror i bussen och styrt mot Stockholm. Själv vässar jag pennan och tar fram ett nytt block. Citatmaskinerna står redo efter slutsignalen. Bittert, deppigt efter 5-10 mot Täby. Coach Gustafsson spänner ögonen i mig.

– Vi spelar som marsipantomtar idag.

Jag förstår inte Kung Innebandys metafor, men visst tusan stannar man upp och fantasin börjar skena iväg. Förra helgen blev Real AIK för svåra. 2-7 i baken och frustrationen vibrerade i FIBK-lägret. Hade de just då fått välja två personer som skulle tillbringa resten av sina liv i en gruva i Kirgizistan så hade det blivit domarduon. Jag hugger tag i kapten Palmefors på väg ut från planen. Han tittar planlöst över läktaren.

– Har man en egen blogg så slipper man tydligen utvisningar, säger han och nickar bort mot stjärnan Niklas Jihde som står och skriver autografer.

Skulle Palmefors spelat allsvensk fotboll hade det blivit en ”Hatattack mot världsstjärnan”-rubrik. Sedan hade givetvis Jihdes svar blivit ”Stjärnan svårt chockad av hånattack.” Nu slipper ölänningarna hängas ut i chockrubriker. Så snälla idrottsfolk på Öland, låt er aldrig förvandlas till nej-vi-tar-en-match-i-taget-maskiner.

Daniel Bogefors

redaktör på Fotbolldirekt samt frilansare för Ölandsbladet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.