Annons
Nyheter

”Klart man var tagen av stundens allvar”

Nyheter • Publicerad 19 mars 2007

INNEBANDY, KVALSERIENNär klockan närmade sig tio på söndagskvällen rullade bussen med FIBK-spelare ut från Gävle.Med sig i bagaget hade de en poäng från den gastkramande 4–4-drabbningen med Gävle GIK.– Hade vi varit med från början så tror jag att vi hade vunnit, säger Färjestadens IBK:s tränare Magnus Gustafsson.

Efter en enkel resa genom seriespelet var det i söndags dags att bekänna färg på allvar då elitseriekvalet startade med match i Gävle för Färjestadens IBK. FIBK:arna, som hade laddat rejält genom att starta resan norrut redan under lördagen, såg ut som om de nyss hade klivit ur bussen när den första perioden drog igång.

Annons

HJÄLTE

Redan efter 2.13 smällde Andreas Petersén, Gävle GIK:s hjälte i sekunddramat mot Sirius för ett par veckor sedan, upp 1–0 i taket helt otagbart för Anders Bemervik i ölänningarnas mål.

Hemmaspelarna fick därmed bästa tänkbara start och surrade inledingsvis som ilskna bålgetingar kring Bemerviks kasse.

– Vi ska vara glada att vi kommer undan med livet i behåll i första perioden. Sedan äger vi matchen även om vi inte spelar så bra, säger Jonas Nilsson.

PASSIVT Ö-GÄNG

Visst skulle FIBK:en resa sig. Detta trots att Gävle GIK, efter Mats Söderqvists kvittering drygt fem minuter in i matchen, ryckte åt sig en 3–1-ledning mot ett allt för passivt Ölandsgäng. Precis som vid mål nummer ett satt bollarna otagbart för ”Beme”.

– Jag kunde inte göra något på deras mål och det var en tung inledning. Det var först i andra perioden jag fick känna på bollen och fick börja göra lite räddningar, säger Färjestadens burväktare.

SVAG FÖRSTA

Den verkliga jakten på poäng startade 17.20 in i matchen då Jonas Elofsson styrde in en boll från Simon Nilssons klubba. Med förnyat självförtroende kunde FIBK därmed gå till pausvila efter en annars underkänd inledningsakt.

– Vi gör en svag första period och verkade vara lite tagna av stundens allvar, säger tränaren Magnus Gustafsson och fortsätter.

Annons

– Hade vi varit med från början så tror jag att vi hade vunnit. Vi hade mer ork än dem, det märktes inte minst i sista perioden.

Matchbilden, som bjöd på tuffa dueller och mycket närkamper, var annars något Gustafsson och kompani hade väntat sig.

– Det visste vi om på förhand, det blir så i den här lilla hallen.

IDIOTRÄDDNING

Det var sedan ett klart bättre FIBK som kom ut till period två. Endast två minuter och 19 sekunder hann gå innan Simon Nilsson dunkade dit 3–3 i powerplay.

Klart mörkare kunde det dock ha sett ut om inte Bemervik hade svarat för en total idioträddning i anfallet före.

– En klassisk reflexräddning. Den var viktig, där kände jag att jag kom in i matchen, säger huvudpersonen själv som stundtals agerade levande vägg när Gävles vassa skyttar avfyrade bössorna.

KALLDUSCH

Gästerna var sedan det klart vassare laget spelmässigt i andra perioden, även om GGIK faktiskt sköt fler skott på mål. Farligast chanser hade dock FIBK och man kunde mycket väl haft ledningen inför de avslutande 20 minuterna.

I stället kom 4–3 för hemmalaget som en rejäl kalldusch då knappt tolv minuter återstod av matchen. Målskytten Jerry Johansson följde mönstret genom att med ett nytt stenhårt skott förpassa bollen in i FIBK-målet på ett frislag sedan Johan Nilsson visats ut.

Annons

NY SUVERÄN

Hemmapubliken vädrade en trepoängare, men FIBK och Kim Nilsson ville annat. Efter Gävleslarv fick poängkungen tag i bollen och satte dit gästernas andra kvittering för kvällen.

Fyra minuter före slutet stod Bemervik för en ny suverän räddning när han dök ner vid sin vänstra stolpe och enhandsräddade.

– Det blev en del räddningar, konstaterar han men är trots det inte nöjd.

– Jag är besviken. Det känns som att vi egentligen är klasser bättre än dem och hade vi bara varit på tårna från början så hade vi vunnit.

KIM NÄRMAST

Nu blev det ”bara” en poäng för FIBK då bolluslingen helt enkelt inte ville in i Gävlemålet trots en rejäl öländsk segerjakt. Allra närmast var Kim Nilsson två gånger om i slutminuten.

Först då han snodde bollen av en GGIK-back och blev helt fri med hemmalagets målvakt Mattias Stensson, som lyckades parera. Sedan när han med två sekunder kvar fick till synes helt öppet mål efter Simon Nilssons långboll. På något sätt lyckades Stensson rädda sitt lag även den gången och snuvade därmed FIBK:ens nummer sju på matchvinnarrollen.

TUFFA MATCHER

Den efterföljande förlängningen blev nämligen mållös, trots ett powerplay och ytterligare några heta chanser för Färjestaden.

Annons

– Vi hade velat ha tre poäng med oss och det känns som att vi borde ha vunnit, säger Gustafsson innan han avslutningsvis blickar framåt.

– Nu är det Järfällamatchen som gäller. Det kommer att bli tuffa matcher framöver och vi kräver mer av oss själva, med all rätt.

Spelarbetyg? Anders Bemervik var en levande vägg och stod för suveräna räddningar. Jonas Nilsson tog ett enormt ansvar och Christian Gunnarsson agerade vägg tillsammans med Bemervik och trivdes med det tuffa spelet.

FREDRIK ALFREDSSON

Gävle GIK – Färjestadens IBK 4–4 (3–2, 0–1, 1–1, 0–0)Första perioden: 1–0 2.13 Andreas Petersén (Pelle Jansson), 1–1 5.24 Mats Söderqvist (Jonas Nilsson), 2–1 11.51 Billy Nilsson (Pelle Jansson), 3–1 14.15 Mattias Persson (Jerry Johansson), 3–2 17.20 Jonas Elofsson (Simon Nilsson), 3-3Andra perioden: 3–3 2.19 Simon Nilsson (Marcus Johansson).Tredje perioden: 4–3 8.23 Jerry Johansson (Johan Andersson), 4–4 12.02 Kim Nilsson (–).Fjärde perioden: –Utvisningar, GGIK: 3x2 min. FIBK: 2x2 min.Skott: 31–33 (10-7, 11-9, 10-17).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons