Nyheter

Kaotiskt försvar sänkte FIBK – laget var mer borta än hemma

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2008

INNEBANDY, DIV 1

Färjestadens IBK var tillbaka hemma i Färjehallen. De som trodde att detta skulle ge laget en injektion hade fel. Försvarsspelet var precis lika värdelöst som det varit de senaste matcherna.

– VI har försökt lära oss zonförsvar i två år nu men det funkar inte för oss, säger Magnus Gustafsson efter 5–7-förlusten mot IBK Landskrona.

På onsdag är det dags för derby borta mot Slätafly. Men Färjestadens IBK har mycket att slipa på. För om man spelar om man gjorde mot Munka-Ljungby förra veckan och som man gjorde mot Landskrona i går kommer laget att få den väldigt jobbigt nere i Karlskrona.

– Jag är övertygad om att vi kommer vara ruskigt laddade mot Slätafly. Men som det är nu är vi för dåliga defensivt – och det beror inte på backarna utan det är samtliga som inte gör sitt jobb i försvarsspelet, säger FIBK-kaptenen Mats Söderqvist.

DRAGSKOTT

Söderqvist sköt dock FIBK i ledning 2.51 in i matchen då han bröt ett Landskronauppspel och från slottet lossade av ett dragskott som satt i nätmaskorna. Landskrona vände dock underläget till ledning 3–1 innan kaptenen återigen försökte visa FIBK vägen genom att göra 3–2 precis innan första periodens slut. När sedan Jonas Elofsson gjorde 3–3 endast sju sekunder in i andra perioden kändes det som att FIBK var på gång. Men åter igen tappade man och Landskrona var inför den avslutade akten i ledning med 5–3.

– Vi släpper in för lätta mål. Det är lite pojklagsbandy över vårt försvarsspel, säger Magnus Gustafsson.

Vad beror detta på?

– Ja, det är förmodligen att vi inte är riktigt trygga i vårt försvarsspel och att alla inte riktigt behärskar zonförsvaret ordentligt. Vi har försökt lära oss det i två år nu men det passar inte riktigt oss. Man vill väl egentligen inte säga för mycket men det kommer ske lite förändringar till matchen mot Slätafly.

Den tredje perioden började dock tungt för FIBK då man efter 50 sekunder släppte in 3–6 och sedan släppte in ytterligare ett mål efter 7.56. Då började dock firma Gustafsson/Adam Kallenberg att gambla lite och när mer en tio minuter återstod av matchen lämnade FIBK-målvakten Anders Bemervik planen i förmån för ytterligare en utespelare.

NÄRMADE SIG

– Landskrona var ju bättre än oss på allt. Enda sättet att få övertaget var att få in ytterligare en spelare, säger Gustafsson.

Och chansandet av utdelning. För sakta men säkert närmade sig Färjestaden Landskrona och när fem minuter återstod av matchen hade man lite kontakt vid ställningen 5–7. Närmare än så kom dock inte FIBK och man förlorade matchen.

– Jag tycker ”Mange” (Magnus Gustafsson) och Adam (Kallenberg) gjorde helt rätt när de plockade ”Beme” (Anders Bemervik) tidigt. Det var vår enda chans att komma in i matchen igen, säger Mats Söderqvist.

Tre mål, som förvisso spelade föga roll, från dig. Nöjd med egen insats?

– Nej. Eftersom man gör mål tycker väl de flesta att man är bra. Men personligen tycker jag att jag har gjort matcher där jag varit betydligt bättre trots att jag inte gjort några mål. Fast det är väl egentligen inte jag som ska avgöra det.

JOHAN MALMQVIST

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.