Annons
Nyheter

I väntan på elitseriedebuten

Nyheter • Publicerad 29 juli 2009

INNEBANDY, ELITSERIEN

Hilma Thofte är säsongen 2009/10 Ölands enda representant i damernas högsta innebandyserie.

Annons

ÖB-sporten haffade henne under en blixtvisit på ön nyligen för att prata om livet i Umeå, den nya klubben och framtiden.

För tre år sedan lämnade Färjestadens IBK-talangen Hilma Thofte Öland för tre års studier och innebandyspel på Riksinnebandygymnasiet i Umeå. Under första skolåret vann laget division 2 och under Hilmas två sista år vann laget division 1 norra.

Dock blev det aldrig någon uppflyttning till elitserien, första gången för att man förlorade i kvalet och andra gången, nu i våras, för att man som innebandygymnasium inte fick gå upp i högsta serien.

GODA CHANSER TILL SPEL

Men i maj blev Thofte ändå en del av ett elitserielag då hon med ett ettårskontrakt värvades av Umeåklubben IBK Dalen, som därmed vann dragkampen med Örnsköldsvik och Engelholm.

– Det var mycket för att Dalen skulle fixa jobb till mig, att jag fick in det i kontraktet. För man måste ju ha något så att ekonomin går ihop, säger Thofte, som hoppas på mycket speltid under debutåret i klubben och elitserien.

– Jag tror jag har goda chanser att få spela mycket och det var lite därför också jag gick till Dalen. Att få spela är ju prio ett.

ANDRA ÖLÄNDSKOR I ELITEN

Thofte flyttade som tioåring från Stockholm till Mörbylånga och började genast lira innebandy i Färjestadens IBK. Och tack vare övergången till Dalen blir hon till hösten den fjärde FIBK-produkten att spela i landets högsta serie de senaste fem åren.

När Anna Erlandsson inför säsongen 2006/07 flyttade hem till FIBK efter elitseriespel med Ingelstad, lämnade Elna Hägglund FIBK för spel i elitserien med Falun. Förra säsongen trillade Tove Johansson ur elitserien under sin första säsong med Engelholm, men tack vare Hilma Thofte är Öland nu ändå representerat i eliten till hösten.

Annons

Och att gå upp från division 1 till elitserien ser hon inte som några större problem.

– Det är ju ett bättre tempo, men det är ett lagom stort steg tror jag.

LANDSLAGET

Elitseriedebuten sker alltså med meriterade IBK Dalen, som dock slutade tia i våras och alltså inte nådde slutspel.

– Det var första året på länge som laget inte gick till slutspel, så det är klart att de var besvikna efter säsongen, säger Thofte, som dock imponerats av föreningen.

– Det är en riktigt bra organisation och har alltid haft bra lag. Och de satsar mycket både på damerna och herrarna.

■ ■ Goda chanser att Dalen gör en bättre säsong i år?

– Jag vet inte. Vi har ganska mycket nytt och lite att jobba på. Men vi ska hålla oss kvar, en slutspelsplats är ett plus.

■ ■ Vad är ditt stora mål framöver?

– Jag har inga större planer, utan tar det som det kommer.

Annons

■ ■ Finns landslaget i tankarna?

– Det är ju något man drömmer om, men man måste verkligen komma in i elitseriespelet innan man kan tänka på landslaget. Man måste nog spela en två-tre säsonger där i alla fall.

INTE OFTA

Att hon trots föreningsbytet får stanna kvar i Umeå ser hon som positivt, då hon tycker väldigt bra om staden.

– Jag skulle inte kunna flytta tillbaka hit till Öland. Förut när jag började i Umeå sa jag jämt att jag skulle flytta hem, men nu vill jag bara bo däruppe, förklarar högerbacken, som inte vet hur många ö-besök det blir nu framöver.

För tillfället jobbar hon som vaktmästare i sin förra hemmahall i Umeå, men till hösten är det tänkt att ett nytt jobb ska dyka upp.

– När jag gick i skolan kom jag hem de flesta loven, men jag vet inte hur det blir nu när jag jobbar, säger hon.

■ ■ Men det är fortfarande kul att komma hem till ön?

– Ja, på sommaren är det ju det med vädret. Och sedan är det ju alltid kul att komma hem och träffa familjen och kompisarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons