Nyheter

Holmkvist leder ny satsning mot elitserien

Nyheter • Publicerad 20 april 2010

INNEBANDY, DIV 2

Två nya träningstrupper bildas.

Och nya tränare i de båda lagen.

Målet: Elitserien.

– Vi satsar på bredden för att komma åt eliten, säger Tom Holmkvist som blir ny huvudtränare i Färjestadens IBK.

Färjestadens IBK:s damlagsverksamhet kommer inte vara sig lik till nästa säsong. Med siktet inställt på elitserien kommer man lägga om hela organisationen kring damlaget.

– Det gäller att ta vara på det här smörgåsbordet med unga talanger som börjar komma fram i Färjestadens IBK nu, säger Tom Holmkvist.

Holmkvist blir – som Ölandsbladet spekulerade i redan förra veckan – ny huvudtränare i Färjestadens IBK:s nya satsning. Assisterande tränare blir Håkan Lindqvist som således fortsätter i laget.

– Vi var åtta-nio ledare som diskuterade detta och kom fram till att detta blir bästa lösningen, säger Holmkvist.

FYRA LAG

Den nya satsningen innebär att man kommer lägga ner Färjestadens IBF och istället bilda ett Färjestadens IBK b i division 3. Man kommer dessutom bilda två träningsgrupper á 25 spelare där spelarna kommer att spela i fyra olika lag – ett a-lag i division 2, ett b-lag i division 3, ett u-lag i utvecklingsserien samt ett F16-lag i F16-serien.

– Man ska veta att det är ett väldigt stort steg från flicklagsspelare till seniorspelare. Har vi ett underlag på 50 spelare kan förhoppningsvis tio av dessa bli riktigt bra seniorspelare – vilka har vi ingen aning om, säger Tom Holmkvist.

– Därför känns det väldigt bra att satsa på bredden för att komma åt eliten.

• Det känns som en långsiktig satsning?

– Det är det. Nästa år är förvisso ett utvecklingsår men utvecklas vi på rätt sätt kommer även resultaten komma. Vi ska inom ett par år vara tillbaka i division 1.

• Och tillslut elitserien?

– Jag var ju med när herrlaget gjorde den resan och jag tror att det är betydligt lättare att göra samma sak på damsidan.

• Hur många år sträcker sig ditt engagemang?

– Både från min och klubbens sida är ambitionen att detta ska sträcka sig över flera år. Så länge tjejerna fortsätter utvecklas under min ledning och klubben är nöjd med det jag gör planerar jag att fortsätta. Så fort jag känner att utvecklingen avtar kommer jag kliva åt sidan.

FYRA I SM

Den andra träningstruppen – främst innehållande u-lagsspelare – kommer ledas av Niklas Nilsson, Roger Andersson och Robert ”Bobban” Blomqvist. Nilsson och Blomqvist hade under föregående säsong hand som det F96-lag som slutade fyra i SM medan Andersson fanns med i Färjestadens IBF:s ledarstab.

– Tre mycket kunniga och framförallt engagerade tränare och med de två egenskaperna kan man få ut mycket av tjejerna, säger Holmkvist.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.