Nyheter

Hedlunds sköna repris

Nyheter • Publicerad 6 april 2010

INNEBANDY, KVAL TILL SUPERLIGAN

Han tog upp Västerås IB till Superligan våren 2008.

Under påskhelgen gjorde Stefan Hedlund om bedriften med Linköping IBK.

– Spelarna i Linköping har verkligen satsat för att nå den här drömmen, så det har varit en rolig resa, säger den öländske innebandycoachen.

2008 tog Stefan Hedlund upp Västerås till landets högsta liga, men i januari året efter tvingades han lämna klubben, som då låg sist i Superligan. Men redan nu har han alltså åter avancerat till högstaligan.

– Så det har varit två goda år och ett mindre bra, konstaterar Bredsättrasonen med ett skratt.

Linköpings biljett till Superligan säkrades redan under långfredagen då man besegrade söderettans suverän, Mullsjö AIS, med 4-2 inför 2 200 åskådare i Linköpings sporthall. Därmed var avancemanget klart för östgötarna trots att en omgång återstod av kvalserien.

•Jämför avancemanget 2008 med 2010?

– I Västerås var det starkt att vi vann division 1 två år i rad. Första året blev vi ju förnedrade i kvalet, bland annat av Färjestaden, men sedan kom vi igen och gick upp året efter.

– Linköping känns dock mer som hemma, för jag har bott längre i Östergötland. Så det här känns som att man har gjort det för staden och hela landskapet.

INTE ENKELT

Västerås låg i botten av Superligan under sitt debutår, men laget höll sig kvar trots allt. Och precis likadant har det varit under årets säsong. Det är således inte enkelt att som nykomlingar hålla sig kvar i högsta ligan och många är de lag som fått respass efter första säsongen.

– Som nykomlingar har man alltid ett stort självförtroende, men sedan gäller det att klara omställningen från att bara förlora tre matcher på en säsong till att nästan vara nöjd med att bara vinna tre matcher, säger ”innebandyprofessorn”.

• Och det klarar Linköping?

– Ja, det är större psykologhuvuden på spelarna i den här truppen. Och organisationsmässigt ligger Linköping steget före än vad Västerås gjorde när jag gick upp med dem, men det gäller att förstärka truppen.

INGEN JIHDE

När det gäller att förstärka truppen har många nykomlingar gått bet genom åren.

– Ja, där misslyckades både Färjestaden 2007/08 och Västerås 2008/09 Det gäller att förstärka med två spetsspelare. Förstafemman i division 1 är en andrafemma i Superligan.

Niklas Jihde, som gjorde två mål i avgörandet mot Mullsjö, kommer inte finnas med i Superligan nästa säsong, men Linköping jagar andra spelare. Bland annat ölänningen Marcus Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.