Annons
Nyheter

”FIBK:en förtjänar fler poäng”

Nyheter • Publicerad 23 november 2008

INNEBANDY, DIV 1

Färjestadens IBK:s damer har öppnat upp säsongen på ett klart godkänt sätt – spelmässigt. Men när det kommer till poängskörd är starten rent ut sagt usel. Det tippade topplaget har endast tagit fyra poäng av arton möjliga, men klubbens damlagslegend Johan Gustafsson är lugn.

Annons

– Jag är säker på att de reder ut det här, i mitten av januari tror jag det ser ganska stabilt ut, säger han.

Efter sex spelade matcher hade nog många förväntat sig se FIBK bland seriens tre bästa lag. Istället ligger laget på nedflyttningsplats bland seriens tre sämsta lag.

Varför har det gått så dåligt, Johan?

– Det har jag inget bra svar på. De är förtjänta av fler poäng än de fått.

RÅ FÖRLUST

Den senaste hemmamatchen förlorade FIBK mot Södra Dal med 7-6 efter ett avgörande i matchens sista minut.

– Det kändes rått, minns Gustafsson, som i år följt damlaget från sidan som ledare i damernas spetsgrupp strax under a-truppen.

– Den matchen var första gången vi var bättre än Södra Dal, för när vi mött dem förr om åren har vi varit sämre.

Så laget spelar bra i år, men får inga poäng för det. Hur kommer det sig?

– Det finns nog ingen som sitter inne med det rätta svaret.

Annons

Hur mycket har tunga spelartapp som Susanne Gustafsson och Tove Johansson betytt?

– Visst, de är spelare som hade presterat och gjort mål givetvis. Men vi kan inte göra så stor sak av det nu. De är inte med, så är det bara.

EJ GRUBBLA

Förra året delade Gustafsson tränaransvaret i a-laget tillsammans med Mårten Andreasson och då gjorde man en kanonsäsong och slutade som nykomling trea i serien. Men den säsongen började inte heller så bra.

– Vi hade ju en skitöppning förutom premiären, säger Gustafsson. Då låg vi och balanserade runt nedre strecket efter cirka sex matcher.

Hur vände ni trenden då?

– Då gjorde vi en ny tabell och räknade om från noll. Det var väl inte hela orsaken till att vi vände på det, men där fick vi ett annat mentalt läge.

– Man måste tro på det man själv gör och inte grubbla och bli tveksam.

MENTAL SPÄRR

Gustafsson har följt damlagets träningar och matcher från läktarplats under hösten och han slås av den höga fart som råder under träningarna.

Annons

– Ja, det är bättre fart än på matcherna.

Vad beror det på?

– Jag vet inte, men det känns som att spelet låser sig under matcherna då det är en helt annan press på laget. Det är sånt som man bara kan jobba sig ur. Och stundtals fungerar det ju riktigt bra.

– Jag tycker väl att båda femmorna har fungerat, men ofta vid olika tillfällen. det ska bli intressant att se när båda femmorna fungerar samtidigt.

DJUPA DALAR

Något som slår en under matcherna är de få, men otroligt djupa svackor FIBK:en går in i, då man under bara ett par få minuter släpper in flera mål och uppträder helt paralyserat.

– Det hade vi förra året också, så det är inget nytt. Men svackorna har kanske blivit mer avgörande i år än förra året, säger Gustafsson. Men svackor får man alltid, för 60 minuter är lång tid.

VIKTOR LOVÉN

Kuriosa:Årets säsong är den enda säsongen i Färjestadens IBK:s damlagshistoria då man spelar helt utan någon i innebandyfamiljen Gustafsson i laget. Efter förra säsongen lämnade Johan Gustafsson tränaruppdraget för a-laget efter totalt sju säsonger vid rodret, medan Susanne Gustafsson efter tolv säsonger i a-laget lämnade FIBK för Linköpings IBK efter förra säsongen. Hösten 1999 var det Gustafsson-fritt i FIBK dam, men till våren 2000 var ordningen återställd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons