FIBK välkomnar nytt system
INNEBANDY
Säsongen 2010/11 kan Färjestadens IBK spela i allsvenskan. I alla fall om förslaget om det nya seriesystemet på söndag klubbas igenom när innebandyförbundets tävlingskongress har möte.
– Så långt jag har hört så talar väl egentligen allt för att det blir två allsvenskor istället för division 1, säger Färjestadens ordförande Matheus Tholin.
Inför årets säsong utökades Superligan, den högsta divisionen på herrsidan, med ytterligare två lag, vilket innebär att nu 14 lag spelar där. På söndag kan nästa stora förändring ske inom innebandyns seriepyramid – en förändring som i allra högsta grad berör samtliga innebandyklubbar i Sverige, på såväl herrsidan som damsidan.
– När vi i fjol spelade i Superligan så samlades alla klubbarna för att prata igenom bland annat det nya seriesystemet på herrsidan och vi i Färjestaden ställer oss positiva till det, säger Matheus Tholin och fortsätter:
– Sedan vet jag inte exakt hur det fungerar när de röstar men jag tror att det är så att alla lagen i förbundsserierna har varsin röst.
Så då kommer även Färjestadens IBK rösta?
– För att få rösta krävs det att man är på plats på mötet och vi kommer med största sannolikhet inte att skicka någon representant. Sedan tror jag inte heller det spelar någon roll, så långt jag har hört så talar väl egentligen allt för att det blir två allsvenskor istället för tre division 1-serier, säger Tholin.
BANATS MED TOLV
Den stora förändringen i förslaget att två allsvenskor inskaffas under Superligan och att förbundsserierna (Superligan till division 2) utökas från tio till 21 på herrsidan och från fem till nio på damsidan. Detta innebär att den näst högsta serien på herrsidan (nu kallad division 1) bantas från tre tolvlagsserier till två tolvlagsserier – alltså en bantning med hela tolv lag.
– Jag tror det är nödvändigt att man spetsar till den näst högsta serien ytterligare, säger FIBK-tränaren Magnus Gustafsson.
Att dra ner med tolv lag på en gång - fyra lag per serie - är en ganska kraftig bantning. Den är inte för hård?
– Visst kommer det bli tufft om fyra lag extra ska trilla ur nästa säsong men jag tror som sagt att detta behövs. Jag tycker inte att det gör så mycket att fyra stryklag åker ur serien.
40 LAG KAN BLI 24
På damsidan blir bantningen än kraftigare. Där ska 40 lag bli 24, vilket med andra ord innebär att nästan hälften av alla nuvarande division 1-klubbar trillar hur den näst högsta serien.
Om förslaget på herrsidan välkomnas med öppna armar så har det dock stött på betydligt större kritik på damsidan. Många ställer sig frågan om daminnebandyn är redo för en sådan här reform redan nu – däribland Svenska innebandyförbundets förbundsstyrelse.
– På sikt tror jag att en ändring behövs. Men jag tror inte att daminnebandyn är mogen för detta rent organisatoriskt och ekonomiskt ännu. Sportsligt tror jag definitivt att lagen är mogna för att minska antalet division 1-serier men inte ännu, säger FIBK-tränaren Mårten Andreasson.
När tror du att detta är möjligt att genomföra på damsidan?
– Inom tio år. Jag tror vi kommer se samma utveckling på innebandyn som fotbollen har haft då fler och fler renodlade damföreningar dyker upp och då behöver man även spetsa till toppen.
I serierna på distriktsnivå – division 3 och neråt – beslutar varje enskilt förbund hur deras seriepyramid kommer se ut. Vad gäller Smålands innebandyförbund, där även Ölandsklubbarna ingår, har man ännu inte offentliggjort någon plan för hur distriktsserierna kommer se ut vis en eventuell ändring i förbundsserierna. Det mesta talar dock om att man håller fast vid en division 3-serie.