Annons
Nyheter

”En skräll i innebandy-Sverige”

Nyheter • Publicerad 26 mars 2007

INNEBANDY, ELITSERIEKVAL

Färjestadens IBK var inte bara uppe och dansade med de stora elefanterna i söndagens match mot elitseriegänget Järfälla IBK. Man fällde dem också efter att successivt ha tagit över matchen.

Annons

– Vi flyttade upp positionerna i tredje, för vi ville vinna och jag tycker vi vinner rättvist. Nu behöver vi inte skämmas, säger FIBK-coachen Magnus Gustafsson.

Skämmas behövde dock FIBK:en göra efter den första perioden. Järfälla visade tidigt att man kommer från elitserien och tryckte till hårt i närkamper och kom till avslut gång på gång. FIBK:en skapade också chanser, men man vände inte bort JIBK-försvaret så lätt som Järfälla vände bort FIBK-försvaret. Gång på gång fick målvakt Anders Bemervik rädda laget, men med fyra minuter kvar på perioden var han totalt skymd och chanslös när backen Emil Fredheim sköt in 0-1. Två minuter senare visade landslagsmannen och lagkaptenen Fredrik Djurling sin klass när han samtidigt som han blev nertacklad satte 0-2. Trots 7-7 i skott slutade första perioden 0-2.

– I första perioden är vi dåliga, till och med sämre än vi var mot Gävle. Vi låg inte tillräckligt tätt i positionerna, men sedan fick de en rejäl utskällning av mig och Tom (Holmkvist, assisterande) i pausen, berättar Gustafsson och fortsätter.

– Men till skillnad från Gävle-matchen så fanns det ändå något i första och sedan kom fighter-hjärtat fram i andra.

UTSKÄLLNING GAV UTDELNING

Tillsammans med fighter-hjärtat kom även Tobias Bengtsson i andra perioden in som center mellan Kim Nilsson och Jonas Elofsson. Johan Nilsson gick då över till andrafemman där han ersatte Björn Nilsson som back bredvid Klas Ivarsson. Och omstruktureringen och utskällningen gav utdelning direkt. Simon Nilsson, som i första perioden bjudit publiken på klockrena stolpträffar, satte äntligen bollen mellan stolparna till 1-2 redan efter 1.48. Två minuter senare satte Christian Gunnarsson 2-2. I mitten av perioden sattes Marcus Johansson in istället för Mats Söderqvist, men det blev inga fler FIBK-mål den perioden. Istället gav Mikael Blomberg Järfälla ledningen med 2-3 på ett frislag.

SKRÄMT UPP

Annars var det en perfekt inramning när elitseriegänget kom ner till en nästan fullsatt sporthall i Kalmar för FIBK:ens första hemmamatch i årets elitseriekval. Club Zebra var på plats, med en nästan övertänd Stefan Håkansson som ett tillskott i trumsektionen.

– Det var härligt att spela inför den här publiken, säger Järfälla-kaptenen Fredrik Djurling. Det var ultimata förutsättningar för båda lagen.

Och stämningen i hallen blev inte sämre av att Färjestaden fullständigt tog över matchen i den sista perioden. Kim Nilsson satte 3-3 efter bara 30 sekunders spel och sjutton minuter senare satte Christian Gunnarsson 4-3. Det var liksom ”Guntes” dag i söndags. När Marcus Johansson satte 5-3 med exakt två minuter kvar av matchen tog Järfälla time out. Time outen och en uttagen målvakt gav Järfälla en reducering i spel sex mot fem, men sedan satte Kim Nilsson 6-4 i öppet mål. Och segern var ett faktum.

Annons

– Det var rätt så jämnt, men vi var det bättre laget och värda att vinna, säger Jonas Nilsson, som tillsammans med Anders Bemervik är de enda två FIBK-spelarna med elitserierutin.

– Det här var en liten skräll i innebandy-Sverige. Nu har vi skrämt upp de andra lagen lite, avslutar han.

VIKTOR LOVÉN

Färjestadens IBK - Järfälla IBK 6-4 (0-2, 2-1, 4-1)

Första perioden: 16.05, 0-1, Emil Fredheim (Erik Svenson), 18.17, 0-2, Fredrik Djurling (Imad Najib).

Andra perioden: 01.48, 1-2, Simon Nilsson (Christian Gunnarsson), 03.53, 2-2, Christian Gunnarsson (Tobias Bengtsson), 16.26, 2-3, Mikael Blomberg (Erik Svenson).

Tredje perioden: 00.30, 3-3, Kim Nilsson (-), 17.32, 4-3, Christian Gunnarsson (Jonas Elofsson), 18.00, 5-3, Marcus Johansson (-), 19.33, 5-4, Joel Weiss (Mikael Blomberg), 19.54, 6-4, Kim Nilsson (-).

Utvisningar, FIBK: -.

Utvisningar, JIBK: 2x2 min.

Domare: Jonas Einarsson, Håkan Grahn-Gustavsson.

Annons

Skott på mål: 23-22 (7-7, 8-8, 8-7).

Arena: Kalmar Sporthall A-hall

Publik: 1152 st.

Startuppställning

Målvakt: Anders Bemervik (Emil Andersson).

Förstafemman: Christian Gunnarsson, Simon Nilsson – Johan Nilsson – Jonas Elofsson, Kim Nilsson.

Andrafemman: Klas Ivarsson, Björn Nilsson – Mårten Palmefors – Jonas Nilsson, Mats Söderqvist.

”Tredjefemman”: Joel Sjöqvist, Josef Nilsson, Patrik Folkesson, Tobias Bengtsson, Marcus Johansson, Viktor Liljeroth-Björnarås.

Tabellen, kval till elitserien

Färjestadens IBK - Järfälla IBK 6-4

Annons

Västerås IBF - Gävle GIK 4-5

1. Färjestadens IBK     2     1     1     0     10-8     4

2. Gävle GIK     2     1     1     0     9-8     4

3. Järfälla IBK     2     1     0     1     11-10     3

4. Västerås IBF     2     0     0     2     8-12     0

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons