Annons
Nyheter

Wiberg vill samla 8 000 pinnar

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2007

FRIIDROTT, VM

I tisdags åkte Nicklas Wiberg till Japan. Resultatmålet i VM är redan klart:

Annons

– Först och främst vill jag kliva över 8 000 poäng, berättar tiokamparen.

I fjol seniordebuterade Nicklas Wiberg vid ett stort mästerskap när han hamnade på en 20:e plats i EM på Ullevi i Göteborg. Likt Lisebergs Balder upplevde en bandanasprydd Nicklas en berg-och-dalbanetävling. Wiberg nollade i diskusen efter tre ogiltiga kast, men ruskade sig av den värsta besvikelsen, fortsatte och fick sedermera ta emot hemmapublikens jubel när han vann avslutande 1 500 meter. Nu är Nicklas Wiberg ett år äldre och en erfarenhet rikare. Något han är väl medveten om.

– Nu har jag gjort ett stort mästerskap och vet vad det handlar om. Möjligheterna till ett bra resultat finns, men det gäller att hålla ihop alla tio grenar.

SVAGASTE LÄNKEN

Tack vare en skadefri säsong har FI Kalmarsunds-tiokamparen kunnat koncentrera sig på de olika grenteknikerna, vilket lett till en ökad stabilitet. Lägstanivån har höjts betänkligt i de flesta avdelningarna, enda orosmomentet på ”Nickes” friidrottshimmel är stavhoppet – hans svagaste länk i tiokampen. Personbästat på 4,20 har hela fyra år på nacken.

– Jag har bytt till ett par styvare stavar, jag hade något liknande för två år sen. Jag har hoppat över fyra meter utan problem på träning och jag ska fortsätta gnugga under precampen i Japan.

SKALL VÄNJA SIG

Precampen, ja. De svenska friidrottarna samlas i Marugame, en dryg fyra-timmarsresa med buss från VM-staden Osaka.

– Första fem dagarna ska jag vänja mig vid luftfuktigheten och tidsskillnaden som är sju timmar. Jag tror det var väldigt viktigt att vi var här tidigare i år, nu vet man hur kroppen fungerar, säger Nicklas som redan varit och känt på VM-stadion i Osaka med stora delar av landslaget tidigare i våras.

Nicklas Wiberg, som har med sig huvudtränaren Kjell Andersson, lämnar Marugame tre-fyra dagar innan tiokampen som avgörs 31 augusti och 1 september – VM:s sista tävlingsdagar.

Annons

Din inställning så här två veckor innan tävlingen?

– Jag har ju rätt bra koll på de bästa, men jag kan ju inte påverka vad de andra gör. Min inställning är först och främst att kliva över 8 000 poäng, det kanske kan bli lite mer, säger 22-åringen, vars personbästa är på 7 883 från en tävling i Estland i fjol.

Nicklas Wiberg har gjort en tiokamp i år, då han mäktade med 7 870 i tiokampsmeckat Götzis.

– Då satte jag ju nästan ”pers”. Förutom spjutet, så var det inga kanonresultat direkt, det var en jämnbra tävling.

ANNAT I BAKFICKAN?

Och så var det ju här med bandanan. För den breda idrottspubliken blev ”Nicke” nästan lika ihågkommen för den som för sina upp-och-ner-insatser på banan vid fjolårets EM på Ullevi. Använder han samma huvudprydnad i VM, eller plockas det fram en ny? Svaret är lite oväntat.

– Jag vet inte riktigt om bandanan hänger med eller inte. Jag funderar ju dessutom på att klippa mig. Jag kanske har nåt annat i bakfickan, vi får se, avslutar Ölands representant i VM 2007.

DAVID WINBERG

Nicklas Wibergs personbästa

100 meter: 10,77 (Rakvere, juni 2006).

Annons

Längd: 7,36 (Eskilstuna, augusti 2007).

Kula: 14,51 (Tampere, juli 2003).

Höjd: 2,13 (Aarhus, augusti 2006).

400 meter: 48,65 (Rakvere, juni 2006).

110 meter häck: 14,89 (Karlskrona, juli 2007).

Diskus: 42,68 (Eksjö, augusti 2007).

Stav: 4,20 (Alzenau, maj 2003).

Spjut: 74,41 (Götzis, maj 2007).

1 500 meter: 4.14,38 (Tampere, juli 2003).

Tiokamp: 7 883 (Rakvere, juni 2006).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons