Tillsammans mot ljus framtid
FRIIDROTT
Under ett par år har FI Kalmarsund skördat framgångar i friidrottssverige. Nu går föreningen en ny säsong till mötes där man bland annat ska svara upp till att man är Öland/Smålands bästa friidrottsförening.
FI Kalmarsund – Smålandsregionens bästa friidrottsklubb?
– Ja, jag skulle vilja kalla oss det. Visserligen har Högby väldigt bra löpare men jag tycker nog att vi är den bästa klubben i Småland och det hoppas vi självklart på att fortsätta vara, säger FIK Färjestadens eldsjäl Arne Svensson som även är tränare i FI Kalmarsund.
Totalt är klubben rankad som Sveriges 23:e bästa klubb, vilket ger dem en extra röst i förbundet.
TÄVLINGSFÖRENING
Ungefär 20 ölänningar finns numera i klubben. För att bli medlem krävs det att man är fostrad i antingen FIK Färjestaden eller Kalmar SK. När man sedan är 15 år flyttas man upp till den gemensamma tävlingsföreningen FI Kalmarsund.
– Tanken är att skapa ett slagkrafitgt lag. Kalmarsund är bara en tävlingsförening, det är Färjestaden eller Kalmar som står för alla kostnader men de får även alla intäkter som medlemsavgifter och dylikt, säger Svensson.
Förutom klubbens ”flaggskepp” Nicklas Wiberg finns även den framgångsrike medeldistanslöparen Johan Svensson samt höjdhopparen Christoffer Holmström.
– Förutom Nicklas så ser vi stor potential i både Johan och Christoffer men det finns en hel del yngre killar och tjejer som vi tror kan bli riktigt bra, säger Per Svensson som är Johan Svenssons tränare och pappa.
Vad är den stora skillnaden nu och innan Kalmarsund skapades?
– Som sagt handlar det om att få ett slagkraftigt lag. Men dessutom så ser vi att fler håller på högre upp i åldrarna då de får fler träningskamrater i samma ålder. Det bidrar även till att de yngre ser att det går att lyckas i friidrotten även på Öland trots att vi saknar bra träningsanläggningar. Vi hoppas på att det kan bli lite samma känsla som det är i innebandyn, säger Per Svensson.
FLER TRÄNINGSTIDER
En annan fördel med FI Kalmarsund är att det finns fler tränare att tillgå och många kan specialisera sig på sin gren. Dessutom blir det lite lättare med träningstider då de kan utnyttja både Mörbylånga kommuns och Kalmar kommuns träningsanläggningar.
– Men jag tycker att det är skrämmande att det inte finns en enda godkänd inomhushall i hela Småland. Inte ens Växjö som räknas som ett friidrottsfäste har en godkänd hall, säger Per Svensson.
Vad skulle det betyda med en ny hall?
– Otroligt mycket. Allt skulle bli lättare. Lättare att knyta nya ungdomar till föreningen och alla som tränade skulle kunna bli så mycket bättre med bättre förutsättningar.