Nyheter

Tidernas största SM?

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010

FRIIDROTT, VETERAN-SM

I helgen arrangerar Högby IF SM för veteraner på Högby IP. En förhoppning är att det ska bli det största någonsin, och det ser lovande ut. Dessutom kommer stora namn som Mattias Sunneborn, EM-guldmedaljör och svensk rekordhållare i längdhopp, och Hans Lagerqvist, flerfaldig SM-medaljör och OS-sjua i stavhopp.

Deltagarmässigt är veteran-SM det största friidrotts-SM som anordnas, vilket beror på att det finns så många klasser.

I år ser det ut att kunna bli det allra största SM:et genom tiderna. Men det blir hårfint. Tidigare har det som mest gått 1450 starter i ett SM, till årets upplaga är 1500 starter anmälda. Och fler anmälningar väntas ramla in.

– Vi har ett bra geografiskt läge plus att vi i Högby IF har ett tidigare väl genomfört VSM 1998, vilket många minns med glädje. Sen är det också så att många väljer att lägga sin semester här i samband med VSM, säger tävlingsledaren Carl-Gustaf Nilsson.

Men det blir alltid inställda starter och det stora antalet anmälningar är ingen garanti för att årets VSM blir det största.

90-ÅRIGA KULSTÖTARE

Även för tolv år sedan stod Högby IF som arrangör för VSM. Och troligtvis var det lyckade arrangemanget 1998 anledningen till att Högby åter fått VSM. Det stod mellan dem och en klubb i Norrland.

– Det gick bra 1998 och vi fick bra respons från deltagarna. Så vi tyckte att vi kunde göra om det. Och det kändes nog lättare att lämna det till oss, som genomfört ett VSM tidigare. Så får den andra föreningen komma hit och undersöka i år, så att de vet hur det fungerar. Sen får de säkert VSM nästa år, säger Nilsson.

Totalt kommer runt 500 veteraner i åldrarna 35–90 (!) till ön för att tävla och 160 föreningar från Norrland i norr till Ystad i söder finns representerade. De äldsta deltagarna är två 90–åriga herrar som tävlar i kastgrenar, en oerhörd prestation.

VM-MEDALJÖRER PÅ PLATS

Utöver tidigare nämnda, tunga namn finns i startfältet även Peter Hackenschmidt – nybliven veteranvärldsmästare i slägga i klassen Män 65. En annan färsk VM-medaljör kommer att finnas på plats, men dock inte tävlandes eftersom han inte har åldern inne. Marcus Nilsson är på plats för att hjälpa till under helgen.

– Det krävs en hel del funktionärer för att genomföra det här, vi har väl en 60–70 stycken. Det är många yngre i föreningen som ställer upp. Sen är det många veteraner själva som hjälper till och så får de ”ledigt” när de ska tävla.

HÖGBY VINNER?

Carl–Gustaf har tillsammans med Leif Johansson, Christer Möller och Katarina Nilsson, med hjälp av många andra, dragit det tyngsta lasset för att få ihop arrangemanget. Men Carl-Gustaf själv, Högbys meste VSM-guldmedaljör och innehavare av otaliga klubbrekord för veteraner, kommer inte själv att kunna tävla på grund av en knäskada.

– Jag har alltid kunnat kombinera min egen träning med jobbet i föreningen. Men på sätt och vis har det ändå varit skönt att kunna droppa av och inte ha kravet på mig att träna.

Däremot har Högby en stor trupp med till helgen.

– Det finns ju även en sammanlagd tävling där bästa förening utses. Vi har som bäst blivit tvåa, vi får se om det kan bli bättre i år...

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.