Annons
Nyheter

Svensson springer i Golden League

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2009

FRIIDROTT, GOLDEN LEAGUE

Golden League är friidrottens mest prestigefyllda galatävlingar som lockar de flesta i världseliten. När detta arrangemang på fredag kommer till Zürich, Schweiz, ska öländske medeldistanslöparen Johan Svensson delta.

Annons

– Det kommer bli riktigt roligt, säger Svensson som springer i ett svenskt juniorstafettlag precis innan huvudtävlingarna drar igång.

Usain Bolt, Asafa Powell, Lashawn Merritt, Kenenisa Bekele, Shelly-Ann Fraser, Blanca Vlasic och Jelena Isinbajeva. Listan kan göras mycket längre då praktiskt taget alla inom friidrottens världselit kommer vara på plats i Zürich på fredag då den näst sista Golden Leaguegalan avgörs. Mitt bland dessa världsstjärnor kommer den öländske medeldistanslöparen Johan Svensson finnas.

– Jag har aldrig varit med i någon sådan stor gala innan så förhoppningsvis kommer det vara mycket publik. Efter OS, VM och EM är ändå Golden League det största, säger Svensson.

TRE LÖPARE

Svensson kommer springa i ett U23-stafettlag där den totala sträckan kommer vara 3 000 meter fördelat på tre löpare.

– Det är en lite speciell stafett. Man är tre i varje lag och man får växla efter vilket varv man vill. Så någon skulle kunna springa 500 meter medan den andra springer 1 000 meter och den sista springer 1 500 meter, säger Svensson.

– Men förmodligen blir det så att vi kommer springa 1 000 meter var.

Vad hoppas du få ut av tävlingen?

– Jag ser det mest som en rolig grej och har väl inte funderat så mycket på resultat. Förhoppningsvis kommer mycket publik och man blir riktigt laddad av det.

TUNG SÄSONG

Annons

Säsongen 2009 har annars varit tung för Svensson som egentligen misslyckats med alla mål han satt upp.

– Jag vet faktiskt inte varför det inte riktigt fungerat. Jag hade en del skador under hösten och vintern och var förkyld precis när utomhussäsongen drog igång, säger Svensson som inför årets säsong bytte klubb från FI Kalmarsund till Stockholmsklubben Spårvägen – trots att han fortfarande bor kvar i Björnhovda.

Dels misslyckades Svensson i SM då han blev utslagen redan i försöken och dels misslyckades han med att kvala in till junior-EM.

– I SM hade jag lite oflyt och gjorde en del taktiska missar. En final skulle jag ju vara i och jag hade förhoppningar om en medalj också.

– Sedan har jag varit för ojämn under hela säsongen. Det kändes jättebra på lag-SM och jag gjorde en bra tid (1.50.20). Efter det kändes det jättebra och jag trodde verkligen att jag skulle klara kvalgränsen till JEM i kommande tävling. Men istället har det gått ännu sämre sedan dess.

TAPPAT I SLUTET

Framförallt har det varit i slutet på loppen som han tappat.

– Första varvet har det nästan alltid känts bra och jag har hållit tiderna. Men sista 300-400 meterna har jag inte haft den där extra växeln att lägga i och tappat mycket tid, säger Svensson.

Vad beror det på?

– Jag vet faktiskt inte. Lite kanske sitter i huvudet.

– Det som varit den här säsongen är bara att glömma och blicka fram mot nästa säsong.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons