Nyheter

Skadefri Wiberg blickar mot EM

Nyheter • Publicerad 5 maj 2006

FRIIDROTTNicklas Wibergs blick är bestämd och riktad mot årets stora mål, EM i Göteborg.Först ska han dock kvala in och första chansen kommer i Italien där ett tio dagar långt läger nu väntar.– Det är ju EM jag satsar på, säger den talangfulle mångkamparen.

Skadeproblem har gäckat honom det senaste året. Men sedan tävlingscomebacken i höstas har det flutit på allt bättre för mångkamparen Nicklas Wiberg.

– Det var skönt att känna var jag stod då. Det gick bra där och jag var nöjd eftersom det var första tävlingen efter skadan, säger Wiberg om comebacken i Holland under hösten.

Något tävlande har det dock inte blivit under vintersäsongen.

– Jag kände av lite i baksidan och vi bestämde att jag bara skulle träna i stället. Men det var ingen skada utan jag krampade bara lite.

Italien

Wiberg har kunnat träna på som planerat och känner att formen börjar infinna sig.

– Det har gått bra. Jag har jobbat på mycket på stavhoppet och det har börjat funka allt mer nu på slutet. Men samtidigt är det inte nu ska jag vara i toppform.

Närmast väntar nu ett tio dagar långt läger i Desenzano, Italien. Både träning och säsongens tävlingspremiär står på programmet.

– Vi åker ner nu några dagar innan tävlingen för att få mer kvalité på träningen. Sedan är det skönt att åka ner tidigt och se hur arenan och det runt omkring ser ut.

Ingen panik

Lägret blir också första möjligheten för Wiberg att kvala in till EM som avgörs i Göteborg i början av augusti. Mästerskapet är säsongens stora mål och givetvis hoppas FI Kalmarsunds stjärna på att boka en biljett redan nu.

– Det vore riktigt skönt att fixa det så att jag slipper jaga kvalgränsen. Men samtidigt är det ingen panik, jag har några tävlingar kvar innan EM.

”Behöver inte överprestera”

Chansen att klara gränsen, som är satt till 7 800 poäng, under nästa veckas Italienäventyr är stor enligt Wiberg själv.

– Jag tycker att det ser bra ut. Jag behöver inte direkt överprestera. Om jag inte misslyckas ordentligt i någon gren så ska jag klara det.

Hur långt fram är du i tankarna? Finns EM redan där?

– Först och främst gäller det den här tävlingen nu. Men det är EM jag ska till, det är ju det jag satsar på. Man får planera träningen efter det. Det är i EM jag ska vara som bäst och det är svårt att toppa formen två gånger på en säsong. Då är det risk för att man bränner allt krut första gången, förklarar Wiberg.

Steg på vägen

Att Färjestadensonen ser fram emot att ta ytterligare ett steg på vägen mot Göteborg råder det ingen tvekan om.

– Det ska bli riktigt skönt att komma igång och se vad man kan göra. Även om träningarna har varit bra så blir det aldrig samma som på tävling, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.