Nyheter

SJUtusan va bra - Ida under 9.40

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2006

FRIIDROTT, EMFör första gången i sitt liv sprang Högby IF:s Ida Nilsson under 9.40 på 3 000 meter hinder.Och hon gjorde det i EM-finalen på Ullevi i Göteborg. En prestation som resulterade i en fin sjundeplats för Nilsson.– Skönt att äntligen få till det. Det har varit fokus på det här en rätt lång tid nu, säger en glad men trött Ida Nilsson.

I skymundan av Sveriges ess i form av guldmedaljörerna Susanna Kallur, Carolina Klüft och Christian Olsson stod Högbys 25-åriga Ida Nilsson för ett mycket fint mästerskap.

Högbylöperskan tog först i seminalheatet tillbaka sitt förlorade svenska rekord och kvalificerade sig till finalen. Väl där gick det ännu bättre. Ida putsade nationsrekordet till 9.39,24 och sprang in som sjua.

– Jag hade faktiskt ganska svårt att ladda om, men när jag kom in på Ullevi var det inga problem, man fick energi direkt, säger hon.

I Idas smak

Första kilometern öppnades upp i ett behagligt tempo på 3.18,5 och sedan trappades hastigheten upp. Ett lopp helt i Ida Nilssons smak.

Kilometer nummer två sprangs på 3.11,4 och på den sista tusingen klockades öländskan för 3.09,24.

– Skönt att äntligen få till det. Det har varit fokus på det här en rätt lång tid nu och det var helt fantastiskt att springa inför hemmapubliken, klargör Ida Nilsson.

I mål var Högbytjejen drygt åtta sekunder från bronspengen. Vitryskan Alesia Turava vann på 9.26,05.

Hur stor nytta hade du av att redan ha sprungit ett stort mästerskap tidigare i form av VM i Helsingfors i fjol?

– Mycket. Jag var givetvis nervös inför EM här hemma, men det var rätt skönt att ha varit med om trycket innan.

Hur skulle du vilja sammanfatta EM-veckan?

– En fantastisk upplevelse. Jag har med mig många positiva intryck.

VM och OS hägrar

Närmast väntar några gatu– och terränglopp för Ida Nilssons del och i december väntar ytterligare ett EM – just i terrängdisciplinen.

På lite längre sikt hägrar VM i Japan nästa år och 2008 är det dags för OS i Peking.

– Det känns oerhört spännande, säger Ida, som tillsammans med Christin Johansson, träningskamraten i Göteborg, redan nu har fixat VM-kvalgränsen på 9.48.

Slutligen, vad händer just nu?

– Nu ska jag packa klart. Sen ska jag gå hemåt härifrån hotellet, jag har ju rätt nära. En och en halv till två kilometer lite närmare bestämt.

Gåendes två kilometer med väskor? Ja, det klarar nog inte ens Ida Nilsson på 9.39,24...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.