Nyheter

Rosells kast nådde ända till Kina

Nyheter • Publicerad 28 juli 2006

FRIIDROTT

Bredingebördige Per Rosell ska iväg på sitt livs resa.Den bär till Peking och junior–VM i friidrott.– Det känns lite nervöst, men det ska bli oerhört kul att få åka dit, säger han när VM–biljetten i diskus nu är säkrad.

Efter att ha jagat VM–kvalgränsen i diskus hela säsongen slog FI Kalmarsunds 19–årige ölänning Per Rosell till precis i rättan stund. I Helsingborg i onsdags, som var näst sista chansen, klarade han gränsen på 55 meter.

– Det fanns en tävling kvar men det var skönt att slippa ta det i sista.

Förutom att fixa en plats i VM slog Rosell Smålandsrekord. Två gånger om.

– Jag var sugen på att slå rekordet. I mitt första kast slog jag det, men klarade inte gränsen. Det gjorde jag sedan i andra kastet.

56.39 betydde alltså både att han slog sitt eget nyss satta rekord samtidigt som VM-biljetten blev klar.

– Det var skönt. Kul att slå rekordet också.

Någon ytterligare ökning blev det inte i de återstående kasten.

– Då var jag bara så glad, man stod där bara och flinade.

Kulstötare

Att det blev i diskus som framgångarna kom hade han knappast väntat sig. För i vintras var det kula som gällde. Men efter en bra period kom det tyngre tider.

– Jag fick en formsvacka och det började gå dåligt. Det är ju roligare när det går bra, så det var nästan så att man bad tränaren om att få byta och kasta diskus i stället.

Diskus blev det och efter hand blev resultaten allt bättre.

– Det blir lite mer utmaning, man är lite nykomling nu. Det är kul om man kan överraska de andra.

12 meter bättre

Efter att tidigare inte ha satsat särskilt hårt på diskuskastandet förbättrade Rosell nu sin teknik rejält. Resultaten lät inte vänta på sig.

Sedan förra säsongen har han förbättrat sitt personbästa med tolv meter.

Hur har du lyckats höja dig så?

– Jag har gått in helhjärtat för diskusen. Tidigare har väl inte tekniken varit den bästa. Sedan har jag kastat mycket nu, då får man en kaststabilitet.

Satsningen belönas alltså med en plats i VM–truppen. Den 9:e augusti bär det av till Peking och tävlingarna inleds den 15:e.

Vad är målsättningen i VM?

– Jag siktar på mellan 56 och 60 meter. Men ska jag kasta upp mot 60 behöver förhållandena vara perfekta.

Tankar inför mästerskapet?

– Det känns lite nervöst. Jag vill ju göra bra ifrån mig och visa att de gjorde rätt som tog ut mig. Det är viktigt att visa att man kan göra bra ifrån sig på större tävlingar, då blir det lättare att bli uttagen senare, avslutar Ölands VM–hopp.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.