Nyheter

Med friidrotts-EM i sikte

Nyheter • Publicerad 21 april 2006

FRIIDROTT, EMDet är tre och en halv månad kvar till friidrotts-EM i Göteborg.Högby IF-duon Ida och Johanna Nilsson siktar båda mot Ulleviarrangemanget och ÖB-sporten tog – med Johan Wettergrens hjälp – tempen på syskonen som i skrivande stund vässar formen i Arizona, USA.

Just nu befinner sig inte bara Högbys Johanna Nilsson i Flagstaff, utan även storasyster Ida och hennes träningskompis och hinderkombattant Christin Johansson.

De har alla tre lite olika anledningar till varför de är i Flagstaff, men de har en sak gemensamt: att bli bättre löpare och förbereda sig inför sommarens EM i Göteborg.

Ömmande höft

Johanna som studerar på universitetet i staden har haft en mycket framgångsrik höst och vinter.

Seger i de amerikanska universitetsmästerskapen i terränglöpning och ett brons vid terräng-EM under hösten följdes upp med en imponerande dubbelseger på en engelsk mile (1 609 meter) samt 3 000 meter vid collegemästerskapen inomhus.

Sedan dess har Johanna dock haft problem med en ömmande höft och har inte kunnat träna för fullt. Hon har den senaste tiden fått mycket behandling, styrketränar och stretchar samt kör mycket yoga så nu börjar det ge med sig.

Ida, som har varit i Arizona i en månad nu, tycker det är roligt att komma tillbaka till det ställe där hon studerat i fyra år och hälsa på sin syster och gamla kompisar och träna på alla de fantastiska löpslingor som finns i omnejden.

Lös benbit

Om Johanna har lidit av sin skada är det inget mot vad Ida har gjort.

Hon har under vinterhalvåret brottats med en skadad fot som har hindrat henne från löpning. Högbytjejen, som numera bor i EM-staden Göteborg, fick diagnosen stressfraktur i fotens båtben, ett ben som tar lång tid att läka, men inte så lång tid som det nu tog så efter en andra röntgen kunde man konstatera att det inte varit en stressfraktur utan en lös benbit som låg och irriterade i foten.

Hon fick en kortisonspruta och under de senaste fem veckorna har det känts bra. Träningen går bra och på ett litet lokalt femkilometerslopp lopp här i USA vann hon överlägset på en fin tid.

Träningskompis

Även i år kommer Ida att koncentrera sig på 3 000 meter hinder precis som hennes träningskompis Christin Johansson från IF Kville i Göteborg. Nu när Ida är skadefri igen har de möjlighet att träna tillsammans.

Christin, som i år kommer att inrikta sig på hinder, valde att åka med till Flagstaff för den höga höjden och framförallt för att kunna träna med systrarna Nilsson.

Johansson gjorde under veckan en utflykt till Los Angeles för att springa en tävling på 3 000 meter hinder. Hon kom tvåa på en tid som bara var sex sekunder från EM-kvalgränsen.

2 100 meter över havet

Höghöjdsträning är ett sett att förbättra syreupptagningsförmågan något som större delen av världseliten gör. För att det ska kunna ge någon effekt bör man vara på den höga höjden minst tre-fyra veckor och det skall vara minst 1 500 meters höjd över havet. Flagstaff ligger på cirka 2 100 meter över havet.

Johanna är som sagt bosatt här, Ida gör sitt andra höghöjdsläger för vintern och Christin sitt tredje.

Alla tre planerar att åka till hög höjd under juli för att göra de sista förberedelserna inför EM. Detta innebär att de varken kommer att kunna deltaga vid SM eller Victorialoppet.

De tycker alla att det är tråkigt men är helt fokuserade på att förbereda sig på bästa sett inför EM som kan bli en av deras största upplevelser som idrottare.

Regerande mästarinna

Ida och Christin åker hem till Sverige i valborg. Då kommer de att springa ett terränglopp i Göteborg och helgen efter är det terräng-SM i Alingsås som står på agendan.

Ida är regerande mästarinna efter segrarna i Böda Sand förra året. Därefter sätter tävlingarna igång på bana. Samtidigt åker Johanna från USA och de tre utvandrarna kommer då att springa många tävlingar i Europa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.