Annons
Nyheter

Johanna dubbel NCAA-mästarinna

Nyheter • Publicerad 13 mars 2006

FRIIDROTT, NCAAFyra stycken.Så många amerikanska universitetstitlar har numera Högby IF:s Johanna Nilsson.Det stod klart efter helgens tävlingar i friidrottshögborgen Fayetteville i delstaten Arkansas.– Roligt att vinna! Det är alltid kul att tävla när man känner sig stark. Jag visste att jag hade chans att ta hem en dubbel och det känns ju bra att lyckas med det man har tänkt sig! berättar en glad Johanna efter NCAA-vinsterna på en engelsk mil och 3 000 meter.

EM-trean i terräng fortsätter att övertyga. I lördags sprang hon hem en engelsk mil och endast en och en halv timme senare även finalen över 3 000 meter. En imponerande insats.

Annons

Johanna, tävlandes för Northern Arizona University, berättar om det inledande loppet:

– Milen kändes lätt. Vi gick ut rätt lugnt och jag var i slutet av klungan för att efter 600 meter börja förflytta mig uppåt.

– Sedan körde jag med knappa 600 meter kvar, men kände att jag inte riktigt behövde pressa fullt ut.

Nilsson, som var favorit till titeln, klockades för 4,37,78. Florida States Natalie Hughes var två och en halv sekund bakom och trean, Idahos Dee Olson, var ytterligare 90 hundradelar efter.

Taktiker

Endast 90 minuter senare var det dags för 3 000-metersepilogen.

Med en avverkad tävling så nära inpå gällde det att disponera krafterna och det är något som taktikern Johanna behärskar till fullo.

– Eftersom jag hade ett lopp i benen och också ville hålla mig borta från armbågar och dylikt, så placerade jag mig allra sist. Det var nog smart eftersom tempot i början var snabbt. Jag kände mig bättre och bättre och plockade folk sakta hela vägen upp till täten och körde sedan med 400 meter kvar.

Nytt familjerekord

Ingen orkade hänga på, inte ens statistikettan Mary Cullen från Providence.

Annons

Klockan på resultattavlan inne i Tyson Indoor Track Complex stannade på 9.06,61. Silvermedaljösen Cullen sprang in på 9.10,22.

Johannas tid är nytt familjerekord på distansen, Ida hade 9.07 när hon vann för två år sedan. Tiden är dessutom Sveriges andra bästa inomhus genom tiderna bakom Sara Wedlunds 8.50,32 från 1996.

Nilsson hade kvalificerat sig till ytterligare en final, i stafettmedley, men Northern Arizonas huvudcoach J.W. Hardy beordrade HIF:s landslagslöperska att hoppa över den epilogen för att hushålla med krafterna i det pressade tidsschemat.

EM främsta målet

I och med de två vinsterna i Arkansas i helgen har Johanna Nilsson nu fyra tunga titlar i de prestigefyllda amerikanska universitetsmästerskapen. För tre år sedan vann Johanna mileloppet och i höstas tog hon även hem terrängtiteln.

För Nilsson lutar det nu med största sannolikhet åt en tävlingsfri vår i USA. Istället väntar träning inför kommande uppgifter i Sverige.

– Det viktigaste är att jag tävlar bra hemma under sommaren. EM är ju det främsta målet, avslutar den nybakade dubbla NCAA-mästarinnan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons