Annons
Nyheter

Johan hungrar efter fler SM-medaljer

Nyheter • Publicerad 3 mars 2006

FRIIDROTTDet är minst sagt bråda dagar för friidrottaren Johan Svensson.Så bråda att talangen nu har tvingats att välja bort skol-VM då ett träningsläger i Florida redan var inbokat i almanackan.Svenssons hektiska vår inleds nu i helgen med inomhus–SM i Västerås och målsättningen är klar.– Jag vill ta guld på 1 500 meter, säger han utan att tveka.

FI Kalmarsunds löparfenomen Johan Svensson har mycket på programmet den närmaste tiden. Så mycket att han fick välja bort skol-VM i terräng som avgörs i italienska Riccione andra veckan i april.

Annons

Svensson var uttagen till det svenska laget för att försvara färgerna i terrängstafetten.

Men något VM blir det inte för ölänningens del. Istället åker han med sin tränare, pappa Per, och övriga familjen till värmen i Florida för ett tre veckor långt träningsläger.

– Det blir semester för dem och träning för mig.

Resan till staterna var inplanerad sedan tidigare och beslutet att tacka nej till VM-deltagande var inte särskilt svårt att ta.

– Nej, det var mycket som talade för lägret i stället. Skol-VM hade bara innehållit en tävlingsdag och någon träningsdag men jag hade varit iväg i två veckor. På lägret blir det i stället tre veckors träning, det ger mer.

Kvalitet

Tack vare släktingar i Florida kommer Svensson nu att få bra träningsförhållanden och stora möjligheter till ett lyckat läger.

– Två av mina sysslingar bor där och de har ordnat så att vi får vara på en träningsanläggning och i en styrkehall.

Tuffa pass väntar alltså på varmare breddgrader. Något som Svensson tror kommer vara väldigt positivt för årets säsong.

– Jag får ju banträning tidigare än vanligt. Dessutom kan jag köra två pass om dagen där och kommer igång med kvalitetsträningen lite tidigare.

Annons

Uttagningen till skol-VM var förstås, trots att det nu inte blir något tävlande för Kalmarsundslöparen, ett bra kvitto på hans status bland konkurrenterna.

– Det var kul att bli uttagen. Skönt att känna att man har ögonen på sig.

Mål

Ett par riktiga höjdpunkter finns på programmet under 2006 för Svenssons del. SM väntar senare under året väntar och en bra insats där kan leda till Finnkampen för ungdomar.

– Finnkampen är det stora målet samt att det går bra på SM. Det måste det nästan göra för att jag ska komma med i Finnkampen. Dessutom hoppas jag kunna sänka mitt personliga rekord på 800 meter.

För att bli ännu bättre har han ändrat lite i träningen.

– Jag har börjat köra en del 400-meterslopp också för att bli snabbare.

400 meter sägs vara det allra jobbigaste inom friidrotten?

– Nja, jag tycker att 800 är jobbigare.

Svensson pluggar för närvarande på Stagneliusskolans samhällsprogram. Friidrottsgymnasiet i Växjö var aldrig aktuellt, däremot ett löpargymnasium i Stockholm.

Annons

– Vi var där uppe fyra, fem gånger och visades runt. Men jag hade inte kunnat behålla min tränare, de hade tagit över träningen i så fall. Sedan blir det ju långa resor och inte mycket tid över.

USA

Därför stannade han kvar hemma på Öland och skolan blev alltså Stagg. Om drygt två år tar han studenten och redan nu finns lite funderingar på framtiden.

– Jag har fått en förfrågan från en skola i USA om att plugga och tävla där. Vi ska se lite nu hur det är där. Jag ska gå ut skolan här först, sedan vore det intressant att åka till USA. Men det är inget bestämt än.

Kanske får alltså friidrottarna i staterna stifta bekantskap med ytterligare en framgångsrik ölänning.

Närmast väntar dock inomhus-SM i Västerås och Svensson vet vad han vill inför helgens tävlande i P17-klassen.

– Målet är att ta guld på 1 500 meter, avslutar han hoppfullt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons