Annons
Nyheter

Johan – BÄST så in i Norden

Nyheter • Publicerad 4 september 2007

FRIIDROTT, JNM

Björnhovdas 800-metersexpress Johan Svensson kan nu inte bara titulera sig juniorbäst i Sverige. Nix, han är nu även bäst bland alla Nordens 19-åringar. Det visade Johan med eftertryck när han relativt enkelt sprang hem 800 meter vid den nordiska juniorkampen, som också har status som ett nordiskt mästerskap, i danska Esbjerg i helgen.

Annons

Bakom seniorutövarna Ida Nilsson och Nicklas Wiberg (båda två var uttagna till VM men fick tyvärr tacka nej på grund av skador) börjar alltså Johan Svensson röra på sig ordentligt.

FI Kalmarsundsfriidrottaren vann, ett år ung i klassen, 800 meter vid JSM nyligen och var därmed ankare i det två man starka lag som skulle försvara de blågula färgerna vid den nordiska juniorkampen. Johan förvaltade ansvaret på bästa sätt.

– Jag hade den bästa tiden av alla i fältet, så jag drog från start till mål, berättar Johan.

”RÄTT MÖRA”

Lagkamraten Thobias Ekhamre och det övriga fältet följde med hyfsat i 700 meter. Sen var det Johan Svensson för hela slanten.

– Jag avslutade med en stark spurt och resten var rätt möra efter den hårda öppningen, säger Johan.

Ölänningen klockades för 1.51,58, en tid strax över det personliga rekordet. Ekhamre fixade en svensk dubbel genom att korsa mållinjen på 1.52,10, dansken Rasmus Terp var trea ytterligare fyra tiondelar efter. Segern innebar därmed att Johan kan sätta nordisk juniormästare på friidrotts-CV:n.

– Jag tyckte det gick bra i fjol, men det här året har varit ännu bättre. Det här var pricken över i:et på kanonsäsongen.

Hur rankar du den här vinsten bland alla dina tidigare femettor?

– Den här rankar jag högst. Det var stort att vinna ungdomsfinnkampen, men det här var hela Norden, svarar 18-åringen.

Annons

JVM MÅL 2008

Johan Svensson har nu skol-SM kvar på schemat, men satsningen på den tävlingen är inte våldsam.

– Nej, jag börjar trappa ner lite nu. Efter skol-SM ska jag ha två-tre veckors återhämtning, sedan börjar uppbyggnadsträningen inför nästa säsong.

Nästa år är ett av målen junior-VM för 19-åringar, men Johan gör ingen hemlighet av att han redan nu blickar mot seniorerna lite grann.

– Jag kommer att springa mästerskapen i min egen åldersklass, annars så ska jag springa en hel del seniorlopp. Det är bra för tuffheten.

CHRISTOFFER FEMMA

Johan Svenssons klubbkamrat Christoffer Holmström gjorde landslagsdebut och Algutsrumssonen gjorde det med beröm godkänt i höjdtävlingen. Christoffer, nybakad JSM-vinnare även han, klarade 1,99 i sitt sista försök och bokfördes för en femteplats i det åtta man starka startfältet. Holmström var placeringen före lagkompisen Linus Karlsson som stannade på 1,95. Holmströms ”pers” på 2,03 blev till slut fältets yngste deltagare Kjølv Egelands segerresultat. Norrmannen, född 1990, vann på samma höjd som finnen Eeropekka Uusimäki.

Totalt lade de blågula deltagarna födda 1988 eller 1989 beslag på 17 JNM-guld, 9 silver och 17 brons. Finland vann P19-kampen på 199 poäng, fyra före Johan Svensson och Christoffer Holmströms Sverige. Blågult vann på flicksidan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons