Nyheter

Ida Nilsson åter hetast på ön

Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

FRIIDROTT

Trots en säsong som delvis har förstörts av en skada har Ida Nilsson på nytt kammat hem titeln som årets hetaste idrottare på ön. Hon toppar för femte gången ÖB–sportens ranking över de hundra hetaste idrottspersonligheterna.

Ida Nilssons meritlista har fyllts på ytterligare under 2005. Detta trots att hela hösten har förstörts av en skada. Något som gör att Ida själv ser tillbaka på året med blandade känslor.

– Säsongen blev inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Jag har ju varit skadad sen i augusti så det känns som att det var väldigt längesen man gjorde någonting. Och det är ju inte så kul, säger hon från snowboardsemestern med syskonen i Stöten.

”En nyttig erfarenhet”

Men innan skadan hann Ida alltså med att fylla på meritlistan. Det har bland annat blivit SM–guld, terräng–SM–guld och VM–start. För att nämna några av godbitarna.

– Terräng–SM var roligt. Och VM var oerhört kul och stort, även om det inte gick så bra. Det var en nyttig erfarenhet.

I kamp med framförallt Olle Thorssell och systern Johanna Nilsson knep Ida nu förstaplatsen på listan för 2005. Något hon har gjort fyra gånger tidigare.

– Det är väldigt roligt. Det har ju gått bra nästan varje år tidigare så jag får väl ta att skadan kom nu.

Nu gäller det för Högbylöperskan, som gjorde tävlingscomeback i Sylvesterloppet, att komma i form igen då en spännande säsong väntar.

– EM i Göteborg är det stora målet. Det är bara att hoppas att jag är igång på riktigt då.

HELA LISTAN

1. Ida Nilsson, Högby IF, friidrott (1)

Svenskt rekord. VM-start i Helsingfors. Terräng-SM-guld. SM-guld. NCAA-guld. ”Årets idrottsprestation” av Ölands Idrottskrets. Nytt mästerskapsrekord i insamlade poäng i ligan Big Sky Conference. Med mera, med mera.

2. Olle Thorssell, Wiler-Ersigen, innebandy (3)

Europacupmästare. Ligamästare. Cupmästare. Landslagsaktuell. Olle har helt enkelt åtnjutit ett kanonår som innebandyspelare. Och det ser ut att fortsätta gå bra då hans Wiler–Erstigen går som tåget i ligaspelet för tillfället.

3. Johanna Nilsson, Högby IF, friidrott (10)

Bronset på terräng-EM var kulmen på ett mycket framgångsrikt år för Johannas del. Förutom EM-bronset har hon nått stora framgångar både i USA och på hemmaplan. Bland annat blev hon utsett till ”månadens friidrottare”.

4. Kim Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy (25)

UVM-guld och FIBK:ens nye stjärnskott. Debuterade redan i fjol och spås en lysande framtid i innebandyrinken. Har hittills den här säsongen hunnit med att ta guld i U19-VM, att besegra Finland i Finnkampen samt att göra 37 (23+14) poäng i division I.

5. Elin Olofsson, Färjestadens GoIF/IFK Kalmar, fotboll (ny)

Ungdomslandslagstjejen med den finfina vänsterfoten har fått sitt stora genombrott. Har under året blivit uttagen till landslagsläger, styrt FGoIF:s backlinje och stänkt dit suveräna frisparkar. Elin bytte efter säsongen FGoIF mot IFK Kalmar.

6. Tobias Carlsson, Kalmar FF, fotboll (12)

Värvades tillbaka till KFF som mittback, men har fått anpassa sig till högerbacksplatsen. Glade ”Tobbe” var stabil i den mur som Nanne Bergstrand har byggt upp. Dessutom het i Royal League, där han mot skandinaviskt motstånd flyger kors och tvärs över banan.

7. Nicklas Wiberg, FI Kalmarsund, friidrott (9)

2005 präglades av en del skadeproblem. Men Wiberg hann dock bevisa att han är mångkampsbäst bland seniorerna, genom att vinna SM i sjukamp i Karlskrona, samt att bli fyra i stora inne-SM i längd.

8. David Nilsson, Högby IF, friidrott (7)

Erhöll priset ”Stor grabb” från Ölands Idrottskrets. Plockade hem SM-brons inomhus över 1 500 meter, sprang i landslagsdressen och vann Skälbyloppet. För att nämna några av meriterna från 2005. Vi lär få höra mycket om David och hans systrar även nästa år.

9. Anders Svantesson, RM IF, fotboll (99)

”Braxen” blev välförtjänt utsedd till årets ÖB-coach efter att ha fört upp RM till fyran. En minst sagt dålig start på säsongen knäckte varken Svantesson eller RM. I stället slutade säsongen med en stor framgång, en framgång som ”Braxen” har stor del i.

10. Christer Persson, FK Tönsberg (26)

”Chrille” bytte KFF mot FKT och var i händelsernas centrum under säsongen som gick. Han var division I-klubbens genomgående bäste spelare, fick sexförbud av coachen L-O Mattsson och var så het i silly season att ÖB-sporten skapade en egen följetong som kallades för ”Dagens Chrille”.

11. Tove Johansson, Färjestadens IBK/Färjestadens GoIF, innebandy/fotboll (ny)

Debuterade i A-laget i 11–4-vinsten mot Ljungby och blev på köpet belönad med maximala tre kvarnar. Har sedan fortsatt i stor stil och växt ut till en lagets bästa spelare. Blir månne FIBK-tuffingen landslagsspelare så småningom? Förutsättningar finns. Har även varit lyckosam i FGoIF–tröjan under fotbollssäsongen.

12. Patrik Gustavsson, RM IF, fotboll (ny)

“Patrik Gust” har verkligen inga problem när det gäller att hantera tjejer. Coachade sitt lag till division II efter en imponerande höst. Hans RM vann dessutom ÖM-guld. Får nu ta tag i utmaningen att hålla laget kvar i tvåan, en serie där heta möten med bland andra IFK Kalmar väntar.

13. Tobias Johansson, Färjestadens GoIF (ny)

Seriens bäste högermittfältare. Uppvaktad av division I-klubben Enköping och därmed indragen i årets segaste värvningsaffär. Vald till PAIF-cupens bäste spelare. Bäste målskytt i turneringen.

14. Anders Bemervik, Färjestadens IBK/RM IF, innebandy/fotboll (ny)

Väggen. Ja, så kan man väl enklast beskriva denna fantom mellan stolparna. ”Beme” var en av femmans bästa målvakt och hans RM tog steget upp i fyran. Under hösten har FIBK:s innebandymål vaktats och ”Beme” har spikat igen även där.

15. Magnus Gustafsson, Färjestadens IBK, innebandy (35)

Magnus har blivit något av innebandyns Messias. Han sprider sportens budskap överallt. Först i FIBK och numera också på det nystartade innebandygymnasiet i Kalmar. Han har även fungerat som distriktskapten för Smålandsjuniorerna.

16. Peter Ivarsson, Färjestadens GoIF/Kalmar AIK, fotboll (44)

”Ivar” var en av FGoIF:s bästa spelare under säsongen och visade sin klass genom att göra hela 18 mål i trean. Bestämde sig för att ta flytten över sundet och gå till Kalmar AIK för att representera ”Klubben” under kommande säsong. Målmaskinen blir ett stort avbräck.

17. Linda Karlsson, RM IF, fotboll (45)

Det ryktades om Linda både innan och efter säsongen. IFK Kalmar ville – som vanligt – ha in LK till fastlandet. Mellan ryktesgångarna hann dessutom skyttedrottningen med att panga in hela 40(!) mål för sitt RM, då laget tog klivet upp till tvåan igen.

18. Hasse Sjögren, Glömminge IF, fotboll (51)

”Giffarnas” karismatiske coach bytte visserligen till IFK Kalmar dam efter säsongens slut, men visst han Sjögren med att vara en riktig profil under året som gick. Sågade motståndare, egna spelare och förklarade till sist att han kommit till IFK för att ta laget tillbaka till ettan.

19. Susanne Gustafsson, Färjestadens IBK, innebandy (34)

Miss FIBK, alias Susanne Gustafsson, ledde sina styrkor till division I – en historisk FIBK-bedrift på damsidan. Och Susanne var en högst bidragande orsak till avancemanget. Plockade bland annat hem kvarnligan.

20. Mattias Olander, Högby IF, friidrott (ny)

Högby IF:s stortalang fortsätter att dominera totalt. Plockar segrar efter segrar och inget tycks omöjligt för detta friidrottsfenomen. Var bland annat Kalmarspelens stora dominant.

21. Jonas Elofsson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

”Elof” har öst in poäng i höst och redan bättre än förra säsongen. Bildar tillsammans med Kim Nilsson och Mårten Palmefors en av ettans absolut vassaste formationer. Har även blivit allt mer av en framspelare. Hans poäng kan ta FIBK:en till elitseriekval.

22. Daniel Unosson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

Bytte Slätafly mot värsta konkurrenten FIBK. Blev poängkung. Bytte sedan FIBK mot ett annat FIBK – Finspång i mellersta ettan.

23. Martin Gustavsson, Böda/Högby IF/SSG, fotboll (28)

”Martin Gust” lovade inför säsongen att göra 20 mål för sitt Böda/Högby. Nådde riktigt ända fram gjorde han inte, men 19 mål gav en delad seger i den östra elitfyrans skytteliga. Nästa säsong gör Martin mål i SSG:s tröja.

24. Jonas Fried, Kalmar FF, fotboll (27)

Algutsrumssonen har klivit allt närmare en plats i KFF-tröjan. Fick under året debutera i allsvenskan och när meriterade FC Köpenhamn stod för moståndet i Royal League fick han chansen från start. Skrev nyligen på ett nytt kontrakt med Sveriges tredje bästa fotbollsklubb.

25. Daniel Mobaeck, IF Elfsborg, fotboll (19)

Han bytet Kalmar FF mot Elfsborg och blev historisk genom att sätta första målet på nybyggda Borås Arena. Resten av året blev dock inte lika roligt för Mobaeck som endast fick sporadisk speltid av coach Magnus Haglund.

26. Nathalie Carlbrant, Färjestadens GoIF/IFK Kalmar, fotboll (ny)

Dotter Carlbrant och hennes FGoIF har haft en bra säsong. Bland annat har Nathalie blivit uttagen till Smålandslaget. FGoIF:s och IFK Kalmars träningsutbyte som har innehållit bland andra Nathalie gav frukt på allvar under hösten då hon tillsammans med lagkamraten Elin Olofsson tog steget över till division II-klubben.

27. Camilo Karlström, Högby IF, friidrott (31)

Ytterligare en Högbytalang med framtiden för sig. Har varit rekordkrossaren under 2005. Slog ett 15 år gammal Ölandsrekord på 200 meter och övertog dessutom Carl-Gustaf Nilssons klubbrekord på 400 meter häck.

28. Malin Wiberg, FI Kalmarsund, friidrott (63)

Lillasyster Wiberg går i brorsans fotspår. Malin har den här säsongen bland annat blivit uttagen på mångkampsläger och tagit SM-silver på 4x100 meter med sitt FI Kalmarsund.

29. Nicklas Nelson, Böda/Högby IF/Färjestadens GoIF, fotboll (ny)

Äldste bror Nelson var försvarschef i B/H och tog hem elitfyrans kvarnliga i år. Efter säsongen satte ryktena igång om en övergång till Färjestaden och till sist satte också Nicklas signaturen på kontraktet. Kan nu bli en stöttepelare i det ”nya” FGoIF.

30. Emma Johansson/Anna Jönsson Ölands Windsurfing Club (17)

Träningslägret på Isla de Margarita gav resultat.

31. Johan Flobecker, Färjestadens GoIF, fotboll (24)

Var en av de allra bästa i FGoIF under säsongen och delade kvarnligasegern med Peter Ivarsson. Förhoppningen är nu att han stannar på Tallhöjden både som spelare och assisterande tränare.

32. Jessica Stigson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

Poängbäst för FIBK i division II. ”Stickan” har efter en lite trög inledning på hösten börjat komma igång även i ettan. Har i de senaste matcherna producerat mål i en allt stridare takt och lever återigen upp till epitetet poängdrottning.

33. Kalle Byström, Böda/Högby, fotboll (ny)

Fick ta över B/H igen under våren. Säkrade lagets elitfyranexistens och ska nästa år bygga nytt då spelartruppen urholkats rejält på spelare. Rutinerade Byström vet vad som väntar och ser det hela som en rejäl utmaning.

34. Carl-Gustaf Nilsson, Högby IF, friidrott (39)

Hade som vanligt många järn i elden. Var drivkraften bakom terräng-SM på Öland som blev en succé på alla plan. Erhöll dessutom Ölands Idrottskrets nyinstiftade pris ”Årets ledarstipendium”.

35. Tobias Bengtsson, Färjestadens IBK/RM IF, innebandy/fotboll (38)

”Tobbe” har tagit ett stort kliv från SSG till FIBK och klarat det utmärkt. Har spelat till sig en ordinarie plats i division I och bidrar mycket med sin vilja och sitt slit. Har även producerat en del poäng. Var dessutom med i det RM som fixade platsen till fyran.

36. Nils-Petter Nilsson, SSG IF/RM IF/Färjestadens GoIF, innebandy/fotboll (94)

“Nisse” har många järn i elden. Han är en viktig kugge i SSG:s innebandylag som han även är tränare för. Har också öst in mål för sitt RM i fotbollen och hans målfarlighet väckte FGoIF:s intresse, något som gör att ”Nisse” spelar på Tallhöjden 2006.

37. Linda Nilsson, RM IF, fotboll (23)

Blev av Ölands Idrottskrets utsedd till ”Årets spelare” på damsidan. Var en viktig kugge i det RM som tog steget tillbaka till tvåan. Har dominerat i försvarets centrala del och kan se nu fram emot tuffare motstånd nästa år.

38. Simon Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

Den unge backen har blivit en spelare som alla på ön pratar om. Har kombinerat defensiv styrka med en enorm offensiv skicklighet. Med sitt enorma skott sätter han skräck i motståndet och hittills har det blivit tolv mål för Simons del.

39. Fredrik Lovén, Kalmar TK, tennis (14)

I början av året lade ”Fredde” tävlingsracketen på hyllan till förmån för en coachkarriär i Norge – en karriär som också innebar att han reste med en grekisk världsstjärna på damsidan under året. I slutet av 2005 återfann han tävlingsracketen i garderoben och hjälpte Kalmar TK till en topp-placering i division I.

40. Magnus Olander, IFK Kalmar/Mörbylånga GoIF, fotboll (40)

Lyckades inte hålla kvar unga och talangfulla IFK Kalmar i ettan men förbättrade laget allt eftersom säsongen gick. Tar sig nu an Mörbylånga och några riktigt intressanta nyförvärv gör att det på förhand ser bra ut för ”Mörby“.

41. Johan Lewton, Mörbylånga GoIF/Färjestadens GoIF, fotboll (ny)

I och med att han sprang Lidingöloppet i höstas var en riktig klassiker genomförd. Alltså förutom Lidingöloppet även Vasaloppet, Vansbrosimningen och Vätternrundan. Dagen efter den tre mil långa löpturen i Stockholm spelade Lewton 90 minuter på ”Mörbys” innermittfält.

42. Marcus Kraaijenbrink, Färjestadens GoIF/Glömminge IF, fotboll (49)

Kraaijenbrink lyckades inte få FGoIF att hålla hela säsongen, trots att våren var så lovande. Hösten blev en enda lång pina och ”Kraaijen” ska nu lotsa Glömminge IF till framgång i stället.

43. Jonas Nilsson, Böda/Högby, fotboll (22)

Blev av Ölands Idrottskrets utsedd till ”Årets spelare” på herrsidan. En av få rutinerade spelare kvar i B/H nu och han kommer att få dra ett tungt lass 2006.

44. Per Rosell, FI Kalmarsund, friidrott (33)

Urstarke Per visade musklerna när han stötte hem SM-guldet i kula. Var dessutom med och plockade hem lag-DM för sitt FI Kalmarsund.

45. Andreas Löttiger, Färjestadens IBK/RM IF, innebandy/fotboll (ny)

”Lötte” närmar sig den absoluta poängtoppen i FIBK:s maratonliga. Är en viktig del både i FIBK och i RM med sitt slit och sitt laglojala spel.

46. Martin Rosengren, SSG IF, fotboll (ny)

Årets ÖB-lirare och en nyckelspelare i SSG. Har varit stabiliteten själv under hela 2005 års säsong och kommer saknas nu när han lägger skorna på hyllan.

47. Johan Svensson, FI Kalmarsund, friidrott (41)

Kalmarsundslöparen visade klass och sprang hem guldet och satte personligt rekord på 800 meter i 16–årsklassen på skol-SM under 2005. Knep dessutom en bronspeng på 1500 meter, även det efter att ha satt personligt rekord.

48. Marcus Nilsson, Högby IF, friidrott (74)

14–årige Marcus imponerade stort när han slog sin in som Sverigeetta med sin serie på 6587 poäng i åttakamp i somras.

49. Andreas ”Snurre” Persson, Högsrums FF, fotboll (ny)

Duktig ung spelare från nya plantskolan Högsrum. Bytte HFF mot KFF. Gick sedan, efter en säsong som förstördes av sjukdomar, tillbaka till HFF för att få igång karriären på riktigt igen.

50. Anna Erlandsson, Ingelstad, innebandy (ny)

Den forna FIBK–tjejen lämnade inför säsongen CL98 för spel i elitserien med Ingelstad. När Anna väl hade gjort sig hemmastadd i Växjölaget fick hon ta hand om kaptensbindeln.

51. Andreas Danielsson, HAIK/Mörbylånga/HAIK/RM IF (ny)

Det svängde om ”Ante Daniel” 2005. Först gick han från Hulterstad till Mörbylånga, där han under våren hann med att bli intern skyttekung, sedan gick han tillbaka till HAIK och i höstas skrev han på för hårdsatsande RM IF.

52. Kinka Barvestad, Kalmar Fäktarklubb, fäktning (50)

Dotter Barvestad var med och fäktade hem ett silver till Kalmar Fäktarklubb när lag–SM avgjordes. Red också vid invigningen av sommaren Thoreb Cup i Mörbylånga.

53. Daniel Eriksson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

Tränaren som förde upp FIBK–damerna till ettan. Lyckades plocka fram all den talang de unga öländskorna besitter och det räckte till division I–avancemang.

54. Johan Gustafsson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

Den som har tagit över efter Eriksson. Lotsar nu damlaget i ettan och hittills har han gjort det med bravur. Har en spännande trupp till förfogande och en intressant fortsättning väntar.

55. Nina Johansson, Kalmar FK, frisbee (21)

Landslagsmeriterade Nina var med i det Kalmar FK som bärgade ett SM-brons i ultimate.

56. Jenny Ingvarsson, Borgholms Budoklubb, boxning (ny)

Äntligen har Öland fått en boxare att räkna med. Alex Da Silvas adept har imponerat under sina första matcher och är redo för riktigt tuffa utmaningar. Har en hårdhet och vilja som kan räcka väldigt långt.

57. Peter Barvestad, Kalmar Fäktarklubb, fäktning (ny)

Plockade hem SM–guldet i oldboysklassen när mästerskapen avgjordes på hemmaplan i Kalmar.

58. Peter Malmberg, Färjestadens GoIF, fotboll (ny)

Damfotbollsansvarige Malmberg gör ett stort jobb i FGoIF. Har bland annat sett till så att klubben numera har ett intressant samarbete med förre längdhoppsstjärnan Mattias Sunneborn.

59. Jesper Thörnkrantz, Alstermo IF (ny)

Öland och handboll är ingen vanlig kombination. Men Jesper Thörnkrantz är en ölänning som har lyckats på handbollsplanen. Just nu vaktar han målet i division I-laget Alstermo IF.

60. Maria Holmqvist, Smålands Idrottsförbund, ridsport (ny)

”Mamman“ till och kvinnan bakom tävlingen Ponnia Cup som blev en stor succé.

61. Charlie Nilsson, SSG IF, fotboll (ny)

Den store lille liraren alla snackar om. Har en lysande säsong bakom sig. Planens bäste i FGoIF:s testmatch men tackade till slut nej till klubbens erbjudande. Stannar i SSG och gläder därmed ”Kanonernas” supportrar. Har hittills även briljerat i inomhuscuperna.

62. Joachim Christensson, Ljungbyholms GoIF/Färjestadens GoIF, fotboll (ny)

FGoIF:s gamle skyttekung kommer nu tillbaka till Tallhöjden för att få fart på den öländska skutan igen. Ska bygga nytt och med ett tiotal nyförvärv har Christensson en del pusselbitar att lägga på plats.

63. Ulf Jonsson, Hossmo BK, fotboll (ny)

SSG:s förre tränare nådde fina framgångar med Hossmo under den gångna säsongen. Jonsson tog upp laget i femman och jobbar nu för att hålla i den positiva trenden.

64. Sten Medelius, Högby IF, friidrott (ny)

Medelius var framgångsrik vid veteran-SM och vann tre guld i klassen M75. Det är således inte bara Ida och Johanna Nilsson som drar in guldmedaljer till ö-klubben...

65. Kristoffer Hultenius, Borgholms IBK, innebandy (ny)

Hultenius junior öser in mål för BIBK i jakten på en division IV-plats. För tillfället ser det inte ut som att något lag ska kunna stoppa honom och hans öländska lagkamrater. Var även med och tog ÖM-silver.

66. Magnus Ringqvist, IFK Borgholm, fotboll (ny)

Var så när att föra upp Borgholmsdamerna till trean. Tar nya tag kommande säsong och ser ut att få en riktigt bra trupp till sitt förfogande.

67. Karolina Johansson, Färjestadens IBK/RM IF, innebandy/fotboll (ny)

Lagkapten både i FIBK och i RM och delaktig i allra högsta grad i lagens framgångar. Något som kännetecknar henne både på i fotbollen och innebandyn är hårt jobb och härlig inställning.

68. Maria Ringdahl, Tennessee State University, golf (4)

Den unga golfartjejen nådde bland annat två meriterande topp 5–placeringar under våren på tävlingar i South Carolina.

69. Arne Svensson, FI Kalmarsund, friidrott (ny)

Slog ihop FIK Färjestaden och Kalmar SK till en slagkraftig förening i form av FI Kalmarsund. Jobbar nu hårt för att förbättra förutsättningarna för sina friidrottare i form av bland annat fler träningstider.

70. Peter Boström, SSG, fotboll (46)

Såg först till att SSG landade på en trygg sjundeplats i femman. Sedan började nyförvärven trilla in och Boström coachade hem en seger i Rällacupen. Tog sedan även hem en cuptitel med sitt ihopplockade Öland United.

71. Jonas Klippvik, Lindsdals IF, fotboll (40)

Trots ö-frånvaron 2005, så svängde det ändå om ”Klippan”. Han blev mer och mer involverad i Smålands FF som instruktör och utbildningsansvarig. I slutet på säsongen kliade det dock för mycket i klubbtränarfingrarna och nästa år får vi se Klippvik vid Lindsdals sidlinje i trean.

72. Björn Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

Björn bröt benet i ett bortamöte med Växjö och missade resten av säsongen. Under hösten har backen kommit tillbaka starkare än någonsin och imponerat i de bakre leden. Är nu tillbaka som ordinarie i ett FIBK som slåss i tabellens absoluta topp.

73. Carl Sahlén, Kalmar FF, fotboll (29)

I början av året blev Carl uttagen till ett landslagsläger för 18-åringar. En knäskada stoppade honom under hösten men räkna med att Mörbylångasonen är tillbaka på allvar nästa säsong.

74. Jerker Nilsson, Stora Frö IF/SSG IF (72)

Spelande tränare i Frö, var ofta bäst. Flyttade över till SSG efter nedläggningen av Frö. Erhöll dessutom en del utmärkelser vid PAIF-cupen, då han tog hem ÖB-sportens priser ”Årets hands” och ”Årets tights”...

75. Bengt Andersson, domare, fotboll/innebandy (ny)

”Domar-Bengan” är en profil på ön. Och så länge han fortsätter med att skipa rättvisa både på fotbolls- och innebandyplanen lär han som profil förbli.

76. Robert Johansson, Borgholms IBK, innebandy (ny)

BIBK:s poängkung förra säsongen blev historisk som förste Borgholmsspelare att bli inbjuden till träning med Färjestadens IBK.

77. Michael Gustafsson, IFK Borgholm, fotboll (ny)

15-åringen fick under herrar Boström/Strindhag lira lite i femman – något som gjorde honom gott. ”Micke” blev under året uttagen till landslagsläger och gick sedan efter fotbollsårets slut över till Lindsdals IF för att utvecklas ytterligare.

78. Jonathan Persson, Högsrums FF/Högby IF, fotboll/friidrott (ny)

Multitalang som åtnjuter framgångar i både fotboll och friidrott. I friidrott är han topp tio i kula. På fotbollsfronten har Kalmar AIK fått upp ögonen för forwardskillen, som varit över bron och tränat med ”Klubben”.

79. Jonas Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy (79)

Jonas sällade sig till FIBK:ens exporter efter sin flytt till Australien. I landet ”down under” spelas det även innebandy och ”Jonte Nils” passade på att ta hem ligaguldet för sitt Sydney Blue Tongues.

80. Marcus Thorin, Hammarby, innebandy (ny)

Thorin, före detta Olsson, är ölänningen som håller på Djurgården – men spelar för Bajen. Thorin har gått bra i division II-klubben och återfanns i den interna poängligans topp.

81. Simon Bogefors, Viking Roma, innebandy (ny)

”Lill-Boge” blev i och med påskriften för Viking Roma öns förste innebandyrepresentant i den italienska ligan.

82. Thorbjörn Hagström, Kastlösa GoFF/Hulterstads AIK, fotboll (ny)

Hagström fick sorgligt nog konstatera att fotbollslaget lades ner. 2003 drog man sig ur Ölandssexan, 2004 slutade laget sist i reservserien. 2005 var den konstgjorda andningen slut. Hagström gick sedermera till HAIK där han nu fightas om en målvaktsplats.

83. Ove Carlbrant, Färjestadens GoIF, fotboll (ny)

Såg till att FGoIF:s damer säkrade kontraktet i trean och tackade sedan för sig som tränare för laget.

84. Sten Nilsson, Smålands FF, fotboll (ny)

Den öländske ledarprofilen slutade vid Smålands Fotbollförbund under 2005.

86. Örjan Amnér, IFK Borgholm (ny)

Friidrottsgeneralen lämnade Borgholm i höstas. Basade över Victorialoppet och Sollidenloppet.

87. Ingvar Arvidsson, Borgholm/R-H SKF, skytte (ny)

Blev utsedd till ÖB-sportens ungdomsledarstipendiat förra året. Ingvar har under många år utfört ett beundransvärt arbete i skytteföreningen Borgholm/R-H, så även i år.

88. Jenny Svensson, Vickleby SKF, skytte (ny)

Avancerade efter fint skytte i Skyttiadens regionsfinal vidare till Sverigefinalen. Där blev det en imponerande tolfteplats för den unga öländskan som tävlade i klass L11.

89. Mattias Alfredsson, Kanotlandslaget (sportchef), kanot (ny)

Ölänningen från Färjestaden tillträdde den 1 februari som sportchef för kanotlandslaget. Alfredsson, som tog tjänstledigt från arbetet som örlogskapten vid militärhögskolan i Östersund, blev därmed bas för OS-guldmedaljörerna Henrik Nilsson och Markus Oscarsson.

90. Dick Spetz, Stagneliusskolan/Jenny Nyströmsskolan, rugby (ny)

Ölänningen Spetz har i två år totalt dominerat den klassiska skolrugbyn mellan hans Stagg/Jenny och Kagg. Stod för nio mål i år då hans lag vann med 12-7. Förra året blev det tio mål när Kagg krossades med 15-7.

91. Elise Westerlund/Emelie Bildh, Ölands RF, ridsport (69)

De två unga öländskorna blev under hösten uttagna i Smålands Ridförbunds satsning Future Factrory. Som två av tio ryttare ingår de nu i satsningen som förhoppningsvis ska rendera i framtida stjärnor.

92. Matheus Tholin, Färjestadens IBK, innebandy (ny)

FIBK-basen Matheus har tagit över efter Ulrik Nilssons långa era på tronen. Är nu med och styr det arbete som i framtiden kan räcka ända till elitserien.

93. Anders Nihlstedt, FI Kalmarsund, friidrott (67)

Plockade hem bronset på 400 meter när skol–SM avgjordes.

94. Mattias Petersson, Mörbylånga GoIF, fotboll (ny)

Utsedd till årets ungdomsledarstipendiat för sin insats inom Mörbylånga GoIF. 32-åringen har sedan har var 15 engagerat sig för Mörbylånga GoIF:s ungdomssektion. Har dessutom varit kassör i klubben på senare år.

95. Stefan Orthagen, BK Fåken, badminton (ny)

Ungdomsledaren har kunnat glädjas åt att pengarna från Handslaget har givit god utdelning. Fåken har inte bara varit lyckosamma rent resultatmässigt utan även fått ett stort antal ungdomar att börja spela badminton.

96. Nina Karlsson, Norge, ridsport (ny)

Norgebaserade Nina Karlsson blev, efter lyckade kvaltävlingar, uttagen att rida unghäst–VM i dressyr för vårt västra grannland.

97. Bertil Johansson, Algutsrum, skytte (ny)

75-årige Bertil från Algutsrum avtackades av Kalmar läns skytteförbund. Har varit engagerad i skyttet under nästan hela sitt liv.

98. Jonas Rydberg, Kalmar MK, enduro (ny)

Körde stenhårda Gotland Grand National och följde upp en lyckad insats där med att placera sig som trea i sin klass när Enduro Special avgjordes i Landskrona.

99. Mattias Hallbrink, Team East, teakkwondo (ny)

En ölänning som satsar för fullt mot framtida olympiska spel är Hallbrink inom taekkwondon. Har nått flera framskjutna placeringar, bland annat inom Svenska cupen, under året.

100. Bengt ”Kyl–Bengan“ Johansson, IFK Borgholm, fotboll (73)

Tog sitt IFK till en femteplats i femman. Såg sedan ut att kunna bli kvar i klubben men fick till sist lämna efter en del snurriga turer.

Vi åkte ur...

...Jonas Arvidsson, segling (2), Dennis Nilsson, fotboll (5), Matilda Svensson, innebandy (8), Anette Broselid, friidrott (11), Kay Wiestål, golf (13), Thorbjörn Bogefors, fotboll (10), Fredrik Svensson, ridsport (16), Christian Kraft, tynglyftning (30), Christer Persson, fotboll (37), Kjell Andersson, friidrott /(43), Pontus Dorch, fotboll (47), Malin Hagberg, klättring (48), Pontus Knutsson, innebandy (52), Conny Hultenius, fotboll (53), Ulf Andersson, segling (54), Magnus Ohlsson, friidrott (55), Göran OT Dahlberg, fotboll (56), Fredrik Alvarmo, fotboll (57), Roger Nilsson, fotboll (58), Alex Da Silva, boxning (59), Tore Simonsson, schack (60), Erik Gustavsson, bugg (62), Ulrika Palmberg, ridsport (65), Michael Bengtsson, fotboll (66), Jonas Carlsson, friidrott (68), Adam Kallenberg, innebandy (71), Maria Johansson, skytte (72), Ida Johansson, ridsport (73), Mikael Nilsson, skytte (75), Nanne Bergstrand, fotboll (76), Hans Jansson, fotboll (77), Maria Johansson, skytte (78), Peter Ämtvall, fotboll (79), Peter Segerdahl, skytte (80), Ann Sjöström, skytte (81), Ulf Petersén, fotboll (82), Jörgen Pettersson, fotboll (84), Ellert Karlsson, skytte (86), Anders Wahlin, skytte (86), Roger Larsson, schack (87), Christer Erlandsson, schack (88), Niklas Medberg, fotboll (89), Peter Karabynm fotboll (90), Eije Olsson, fotboll (91), Stellan Bjelkefors, fotboll (92), Ulf Andersson, fotboll (93), Josefin Nyberg, fotboll/innebandy (95), Marcus Nelson, fotboll (96), Reiner Rohr, bordtennis (97), Jimmie Söderström, innebandy (98), Tove Franzén, brottning (100).

FAKTA/

Tidigare vinnare

2005: Ida Nilsson, friidrott

2004: Ida Nilsson, friidrott

2003: Nicklas Wiberg, friidrott

2002: Ida Nilsson, friidrott

2001: Kalle Byström, fotboll

2000: Ida Nilsson, friidrott

1999: Ida Nilsson, friidrott

1998: Magnus Gustafsson, innebandy

1997: Martina Barkman, friidrott

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.