Nyheter

Ida i sitt första senior-EM

Nyheter • Publicerad 12 december 2008

FRIIDROTT, TERRÄNG-EM

På söndag gör Ida Nilsson debut i terräng-EM i seniorsammanhang. En lysande höst har gett en henne en plats som en av fem svenskor som i helgen tävlar i Bryssel med de bästa i Europa.

Efter en riktigt stark höst – trots skadeproblemen tidigare i år – gör Ida Nilsson på söndag debut i senior-EM i terränglöpning.

Tidigare har Ida sprungit junior-EM tre gånger där det som bäst blev en tolfteplats 1999.

– Skulle man kunna toppa detta nu vore det riktigt grymt, säger Nilsson när Ölandsbladet når henne på flygbussen på väg mot det flyg som ska ta henne till den belgiska huvudstaden.

– Men en topp 20-plats skulle jag vara väldigt nöjd med och skulle jag då ta mig in på topp 10 är det grymt bra.

Enligt friidrottsförbundets hemsida är du Sveriges starkaste kort?

– Hehe, ja det är väl kanske så. Det är ju jag som presterat bäst tider och bäst resultat den senaste tiden så det blir väl så ganska naturligt.

Hur känns formen just nu. Det var ju inte så länge sedan du sprang hem ett brons på NM?

– Det känns faktiskt som att jag lyckats behålla ungefär samma form som jag hade i NM.

Lagtävling

Förutom individuellt tävlar Sverige även i lag där man är ett av 16 anmälda lag. Placeringen i lagtävlingen baseras på ett snittresultat på lagets individuella slutpositioner – man springer alltså inget separat lopp.

– Vi har sagt att en topp 8-placering är ett realistiskt mål och då hoppas vi självklart på att kunna infria detta mål, säger Nilsson.

Lerigt

Loppet som kvinnorna springer är åtta kilometer långt och går på en bana där varje varv är 1 500 meter.

– Som jag har förstått det så har det regnat ganska mycket där nere senaste tiden så det kommer säker bli en tungsprungen bana och risken finns att det blir ganska lerigt. Sedan springer vi näst sista loppet så det ska bli spännande att se hur det ser ut då.

Gynnar sådana förhållanden dig?

– Nja, det vet jag inte. Det är nog ungefär samma för alla – alla kommer springa lite långsammare än om det varit en torr bana.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.