Nyheter

I väntan på sommarens mästerskap

Nyheter • Publicerad 14 maj 2009

FRIIDROTT

Den ena var borta fem veckor.

Den andra två.

Nu är dock Johan Svensson och Nicklas Wiberg – två av Ölands bästa friidrottare – hemma igen efter träningsläger på den Iberiska halvön och nu blickar båda mot sommarens mästerskap.

Team Barcelona – svenska friidrottsförbundets satsning mot EM 2010 – börjar ta fart på allvar. Under en treveckorsperiod har merparten av den svenska friidrottseliten befunnits sig i Albuferia på Algarvekusten i Portugal. Däribland de öländska friidrottarna Nicklas Wiberg, FI Kalmarsund, och Johan Svensson, Spårvägens FK.

– Det har varit hur grymt som helst. Man har uppbackning på precis allt och kan egentligen inte begära mer, säger Svensson.

Nicklas Wiberg spenderade en vecka i Portugal och en i Spanien medan Johan Svensson först var två och en halv vecka i Spanien innan han avslutade det fem veckor långa träningslägret med två och en halv vecka i Portugal.

– Man vill ju vara ute och träna i bra väder. Så det är med tvådelade känslor man kommer hem till Sverige igen. Från att vara i 28-gradig värme i Portugal till kylan i Sverige, säger Wiberg.

SAMMANHÅLLNING

I en sport som friidrott, som oftast är väldigt individuell, håller Sverige på att skapa en sammanhållning inom landslaget.

– Ta en sådan enkel sak som att käka frukost i matsalen. Man kan sätta sig vid vilket bord som helst och känna sig som en i gänget, säger Wiberg och fortsätter:

– Men jag tränar i alla fall mycket för mig själv eftersom jag inte specialiserat mig i någon gren. Men att bara jogga ner med någon efter träningen är ju hur kul som helst.

För Johan Svensson, som gjorde sitt första läger med landslaget, blev det dock en del träning med de andra medeldistanslöparna.

– Det var hur inspirerande som helst. Jag fick chansen att prata lite med Johan Wissman och hans tränare och fick väldigt många tips. Samtidigt fick man en bild av vad som krävs om man ska bli riktigt bra, säger Svensson.

Vad var det konkret som Wissman gjorde annorlunda mot dig?

– Framförallt är det väl sättet han värmde upp på. Han körde mer dynamisk uppvärmning om man ska kalla det så. Det var mer explosiva löpningar och hopp. Det är mycket möjligt att jag tar efter det lite.

MÄSTERSKAP

För de båda öländska friidrottarna väntar två stora mästerskap i sommar – VM i Berlin för Wiberg och U23-EM i Kaunas, Litauen, för Svensson.

– Jag har egentligen förberett mig för Berlin-VM sedan senaste VM:et. Och eftersom jag fått vara skadefri i ett helt år nu har jag aldrig känt mig så bra inför en säsong tidigare, säger Wiberg.

Vilka grenar känner du att du redan nu kan tävla i?

– Jag känner en säkerhet i alla grenar nu – till och med staven. Men det är tre månader kvar till VM och mycket tid att förbättra sig ytterligare.

Finns det redan nu några mål för säsongen 2009?

– Jag har satt upp poängmål på 8200 poäng. Och på VM känns det som att en topp 10-plats känns realistiskt.

HÖGA 1.47

Johan Svensson har dock inte kvalat in till U23-EM ännu men har ett personbästa på 1.49.48 sekunder på 800 meter. Detta behöver han putsa  med 28 hundradelar för att kvala in.

– Det tycker jag absolut att jag ska klara av. Under 1,49 ska jag i år men det känns som att jag redan nu har kapacitet för höga 1.47. Sedan vore det också väldigt roligt att få vara med i Finnkampen också.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.