Nyheter

Banrekord av förkyld Jonas

Nyheter • Publicerad 2 januari 2008

FRIIDROTT, SYLVESTERLOPPET

Trots kyla, snö och en efterhängsen förkylning lyckades Högby IF:s Jonas Andersson knäcka banrekordet i klassiska Sylvesterloppet.

– I tanke på omständigheterna är jag ganska nöjd, säger Andersson.

Det tog Jonas Andersson exakt 30 minuter och 57 sekunder att avverka de tio kilometrarna på Kalmars gator när Sylvesterloppet avgjordes på nyårsafton. Närmaste motståndare, Daniel Runemalm tävlandes för Heleneholms Triteam, var i mål drygt fyra och en halv minut efter Andersson.

– Jag har blivit ganska van att springa ensam i täten. Men visst går det fortare om man har någon som kan hjälpa till att dra. Samtidigt kan det ju bli tvärt om i fall ingen är sugen på att dra. Men jag tycke det gick hyggligt ändå, säger Andersson.

Hur mycket påverkade de något missgynnade förutsättningarna?

– Det gör ganska mycket skillnad faktiskt. Förhoppningsvis hade jag kunnat pressa tiden ner under 30 minuter. Eftersom att det låg snö på nästan hela sträckan var det svårt att få upp farten ordentligt.

Härnäst väntar hårdträning för Andersson som kommer att inleda försäsongsträningen hemma i Sverige för att sedan ge sig söderut i mars för att på bästa sätt förbereda sig för 2008 och terräng-SM som avgörs i början av maj.

– Jag hoppas på att kunna köra ganska hårt i Sverige men det kan bli problem att köra så mycket fartträning om det blir för kallt och halt, säger Andersson.

Även på Sylvesterloppets kortare sträcka (fem kilometer) så blev det ölandsk seger då Högbys David Nilsson sprang i mål på 16,52 – 35 sekunder före tvåan Joakim Svensson från Hultsfred.

I damklassen segrade Maria Gustafsson, IFK Växjö, på den korta banan. Johanna Nilsson, Högby, slutade trea 48 sekunder efter Gustafsson. I damernas långa lopp kom Högbys Camilla Petersson tvåa efter segrande Alexandra Svensson från Hultsfred.

Högby tog för övrigt hem två segrar i juniorklasserna, den ena genom Anton Persson på 2 kilometer i P13 (7,31 minuter), den andra genom Elin Vertetics på 1 kilometer i F9 (4,20 minuter).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.