Annons
Nyheter

Vem tar (fotbolls)täten?

Nyheter • Publicerad 7 september 2007

SPORTKRÖNIKA

Endast ett under kan rädda kvar Färjestadens GoIF i division 3. En FGoIF-degradering till elitfyran skulle betyda att ö-fotbollen mister den lilla spets av elitfotboll som spel i trean snällt kan kallas.

Annons

Vem går i bräschen nu det närmaste året?

RM IF? Nej.RM hade ett lysande fotbollsår i fjol, men har i år haft det tyngre. RM har en tunn trupp och när skadorna slagit till, så har nykomlingen från östra sidan inte kunnat stå upp mot de fysiska gängen i elitfyran. Åker laget ner i fyran finns en rad frågetecken: Ska nån klubb högre klubb i seriesystemet, läs exempelvis Lindsdals IF i tvåan, äntligen få upp ögonen för vindsnabbe teknikern Joakim ”Kimman” Bengtsson? Hur länge håller ”Anders Johan” på? Finns keepern Niclas Olsson kvar? Vill yngre förmågor som Valentin Folkemark och Emanuel Claesson gå vidare högre upp på divisionsstegen?

Böda/Högby? Nej.Fotbollsstjärnans lyskraft i norr börjar avta – och det snabbt. För ett par år sedan var dåvarande Högby IF och fäktades och gjorde livet surt för en hel del namnkunnigare gäng i division 3. Efter ett par år i elitfyran lirar B/H nu i ”vanliga” fyran och om oturen fortsätter att grina laget i ansiktet så blir det till och med spel i femman nästa säsong. Centralfigurer som exempelvis Jonas Nilsson, Johan Hammarsten, Fredrik Oscarsson och Niclas Ottosson blir inte yngre och hur länge orkar ”ö-kalmariterna” ligga och pendla?

Mörbylånga GoIF? Nej.”Mörby” är visserligen öns finaste plantskola genom åren, men spelare som Johan Ljungström, öns kanske bäste mittback, Nicklas ”Sopis” Johansson, den sylvasse högeryttern, och eleganten Stefan Karlsson lär vara högvilt på marknaden under silly season. Speciellt om MGoIF inte orkar kvala sig uppåt i seriesystemet.

Färjestaden själva, då? Nej.Färjestaden bör fortsatt satsa på egna – och yngre – förmågor. Precis som Färjestadens IBK. Visst finns det plats för både FGoIF och FIBK på orten, men det dröjer nog ett par säsonger innan FGoIF är fotbollsledande på Öland igen. Här borde det som sagt var börja byggas från grunden igen.

IFK Borgholm? Ja.IFK är ett Färjestadens IBK i miniatyr. Borgholm har, som det verkar utåt sett, en stabil organisation. Klubben förfogar även över en hunger att vilja bli bättre och ett redan ungt IFK, som är på väg mot elitfyran med stormsteg, har också släppt fram de egna talangerna gång på gång under säsongen.

En stabil organisation, hungern, samt ett ungt och ”eget” lag borgar för att öns fotbollsframtid, i alla fall nästa säsong, tillhör IFK Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons