Nyheter

Var är spelarna?

Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

FOTBOLL, HERR

Trupperna blir mindre och mindre i norr. Böda/Högby har fått gå ihop med Persnäs för att få ihop ett b-lag och IFK Borgholm har tvingats flytta två b-lagsmatcher på grund av spelarbrist.

– Det är inte bra, konstaterar IFK:s lagledare Roger Larsson.

Det känns nästan lite tjatigt att snacka om spelarbrist när det gäller utkanterna på ön, både i söder och i norr, för så har det varit en längre tid.

Men nu verkar det värre än vanligt i norr och spelarbristpesten vandrar söderut med stormsteg. IFK Borgholm har ont om folk och har redan tvingats flytta två b-lagsmatcher i Utveckling B sydöstra på grund av spelarbrist.

– B-laget blir ju lidande när det är ont om folk i a-laget. Det går ju hand i hand, sade IFK-coachen Roger Nilsson under ett samtal med ÖB-sporten förra veckan.

En elitfyraklubb ska egentligen inte behöva ha problem att få ihop folk till b-lagsmatcher, men Borgholms situation är prekär. IFK har problem att få ihop folk till a-laget och eftersom man enligt reglerna inte får låta hur många a-lagsspelare som helst dubblera med b-laget, blir det i stort sett omöjligt att få ihop ett b-lag.

– Vi har inte en tillräckligt bred trupp och vi har haft mycket skador och långtidsskador, säger Larsson.

• Men det bor ändå rätt många i Borgholm. Kommer det till exempel ingenting underifrån?

– Nej, inte inom klubben. Det finns ingen riktig backup från juniorleden just nu. Vi har missat några årgångar tidigare och det får vi lida för nu. Så vi kan inte fylla på med egna spelare.

• Hur stort är det här hålet i ungdomsleden? Hur länge dröjer det innan ni kan fylla på underifrån?

– Det dröjer nog minst två år innan vi kan plocka spelare och ta av eget material.

B/B/H/P

I Böda/Högby hade man stora problem inför säsongen, då man hade en rekordliten trupp och det har också märkts i resultaten i division 4 hittills.

– Vi har inte spelare. Vi får spela med otränat och halvskadat folk och det går inte. Men man kan inte trolla, säger B/H-coachen Kent Arvidsson och fortsätter.

– Vi måste ha alla friska om vi ska räcka till i fyran, men vi har inte mer folk tyvärr.

Redan innan säsongen ingick Böda/Högby, som redan är ett hopslag mellan Böda och Högby, ett samarbete med division  6-gänget Persnäs då man bildade ett gemensamt b-lag. När nu även Borgholm har problem undrar man ju hur överhängande risken är att vi snart få se ett b-lag med ett så löjeväckande långt namn som Borgholm/Böda/Högby/Persnäs, B/B/H/P?

– Vad jag vet har inte IFK tagit tag i den tråden, men om man tittar lite längre fram kanske? Jag tycker samarbete är bra för att hålla kvar ungdomarna på ön, avslutar Roger Larsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.