Nyheter

Utlandsproffs – ”Årets värvning”

Nyheter • Publicerad 25 februari 2011

FOTBOLL, DIV 4

Ett utlandsproffs som går till IFK Borgholm i division 4. Det låter som ett skämt. Men det är precis vad som hänt.

– Det måste vara något av årets nyförvärv i den här regionen, säger IFK-tränaren Marcus Erlandsson om nyförvärvet Caesar Ekow, med meriter från Egyptens högstaliga.

25-årige Caesar Ekow är urpsrungligen från Ghana. De sex senaste åren har han spelat i El Olympic Alexandria i Egypten. Klubben ligger i år i egyptiska andraligan men under Ekows tid har man varit i landets högsta liga. I vintras bröt Ekow kontraktet med klubben och kom till Sverige som asylsökande. Han hamnade på Öland och byter nu spel inför tusentals åskådare på stora arenor – mot Borgholms IP.

– Jag ville hålla igång med fotbollen, ha någonstans att träna. Då fick jag tips av Migrationsverket att testa med IFK Borgholm – och jag blev förälskad i klubben. Alla har varit trevliga och hjälpsamma. De har till och med hjälpt mig få jobb. Så jag bestämde mig för att jag vill ge klubben något tillbaka, jag vill hjälpa dem.

Och Ekows tjänster är högst välkomna i IFK.

– Det är ett riktigt bra nyförvärv, helt klart en kille för startelvan. Han är stor och stark, har bra teknik och ett bra skott, säger Marcus Erlandsson.

IFK EN SPRÅNGBRÄDA

Ekow byter proffsliv i Egypten mot division 4 i Sverige. Skillnaden är naturligtvis stor.

– Det är många som har talang här men det går inte att jämföra med Egypten, där är det ju heltidsproffs från alla möjliga länder. Högstaligan där är ungefär som Allsvenskan skulle jag tro.

• Förväntningarna på dig kommer vara enorma?

– Ja, det är jag medveten om. Men jag är redo att anta utmaningen.

• Kunde du inte ha spelat i en högre division?

– Jo, och målet är att göra det. Som jag sa så blev jag förälskad i klubben och vill hjälpa dem först så får vi se hur det går och hur det kan bli senare. IFK har varit schyssta och sagt att de kommer släppa mig om det blir aktuellt med någon större klubb.

– Men jag är långt ifrån toppform nu. Det var flera månader sedan jag tränade ordentligt i Egypten. I Sverige spelar man dessutom annorlunda så det tar ett tag att komma in i det. Och att träna på grus är nytt för mig, det har jag aldrig gjort tidigare. Men stegvis kommer jag att bli bättre.

YOUTUBE-KÄNDIS

Ekow besitter en ovanlig egenskap – han är i första hand målvakt men spelar även som forward. Hans målvaktsegenskaper går att se på kända sajten Youtube, i två filmklipp där hans räddningar från tiden i Egypten klippts ihop.

– Jag har faktiskt sett det och tittat lite på honom, haha. Det kan bli riktigt intressant, säger Erlandsson, som ser Ekow som utespelare i IFK.

– Jag vet inte riktigt vart på planen vi kommer att använda Caesar, men det blir offensivt i alla fall.

Ekow föredrar själv att spela som utespelare men utesluter inte att han drar på sig målvaktshandskarna.

– Redan i Egypten testade jag spela som utespelare och det gick bra. Men behövs jag som målvakt kan jag spela där med, säger han.

HÖGT VÄRDE

Skulle Ekow ge sig vidare kan IFK kanske göra en hacka. Tyska sajten Transfermarkt.de, som specialiserar sig på att kartlägga fotbollstransfers och marknadsvärdera spelare, satte ett värde på Ekow inför säsongen.

Värdet? 25 000 euro.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.