Annons
Nyheter

Upprop för fotbollen

Nyheter • Publicerad 17 mars 2006

FOTBOLL

Fotboll kan vara en behaglig upplevelse.Ett sätt att under organiserade former utöva hälsofrämjande motionsarbete tillsammans i glada vänners lag.Så är det i stora delar av Sverige. Så också på Öland. I alla fall halva året, från april till oktober.

Annons

Under den övriga hälften av året är förutsättningarna för att utöva vår idrott på Öland ytterst begränsade.

För utövare av Ölands i särklass största idrott består månaderna november-april av snö, is, blask, vind och kyla.

Vi är elva idrottsföreningar med fotboll på programmet, samtliga föreningar erbjuder barn- och ungdomsträning. Bara Färjestadens GoIF har ett 20-tal träningsgrupper.

Övriga Sverige har för länge sedan förstått vikten av att erbjuda idrottsrörelsen året runt-möjligheter till träning. För fotbollens del handlar det om inomhushallar och konstgräsplaner. I närområdet ser vi sådana exempel i Kalmar, Lindsdal, Oskarshamn, Karlskrona, Gislaved, Nässjö, Jönköping, Växjö och Tingsryd. Emmaboda, Gunnebo och Gamleby är på väg.

Det är i ljuset av detta som också öländska fotbollsföreningar börjat ställa krav på sina folkvalda.

Öländska fotbollsspelare har alltid varit fogliga. Det har bitits ihop, i ur och skur.

Men någon gång är måttet rågat. Vi har kommit dit nu.

Den här vintern har en gång för alla brutalt visat på problematiken vi brottats med under så många år.

Barn, ungdomar, herrar och damer har tappert försökt utöva sin idrott på några av öns isiga, alternativt dyngsura, grusplaner. Inte utan fara för både liv och lem.

Tider i våra sporthallar är inte att tänka på, då dessa är fullbokade av andra idrotter. Några föreningar har haft tur och lyckats få tag i någon strötid, och på så sätt kunnat bedriva någon form av fotbollsfrämjande verksamhet.

Annons

En intressant fråga är vilka kommunala investeringar som gjorts i den öländska fotbollsrörelsen sedan 1970-talets anläggning av grusplaner? Uppdatera oss gärna!

Det är på tiden att våra folkvalda lyssnar till nödropen från vår största folkrörelse.

Om inte underlaget på våra vinterplaner varit så hårt och kallt skulle vi sittstrejkat för att påvisa vår önskan att kommunstyrelse tar vår vädjan om hjälp på allvar.

Nu nöjer vi oss med ett upprop.

Eller kanske snarare ett nödrop.

Öländska fotbollstränare

Peter Boström, SSG IF, Markus Jäverskog, Högsrum FF, Joakim Christensson, Färjestadens GoIF, Anders Svantesson, RM IF, Patrik Gustavsson, RM IF, Markus Kraaijenbrink, Glömminge IF, Magnus Olander, Mörbylånga GoIF, Kalle Byström, Böda/Högby, Janne Strindhag, IFK Borgholm, Tommy Lindström, Hulterstads AIK, Johny Erlandsson, IFK Borgholm, Göran Lundberg, Degerhamns IF, Peter Högberg, Färjestadens GoIF, Christer Hildebrand, Persnäs AIF.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons