Annons
Nyheter

Uppåt igen för damfotbollen i ”Mörby”

Nyheter • Publicerad 2 mars 2006

FOTBOLLDamfotbollen börjar ta för sig allt mer på Öland och i år kommer ytterligare ett lag att blanda sig i leken då Mörbylånga GoIF är tillbaka på seniornivå igen.Konkurrenterna i femman kan räkna med tufft motstånd från comebackande ”Mörby”.– Vi ska inte bli något strykgäng, försäkrar tränaren Fredrik Roosling.

Det stundande fotbollsåret ser ut att bli riktigt intressant. Inte minst på damsidan där Ölandslagen är på frammarsch. RM IF är återigen uppe i tvåan, Färjestadens GoIF satsar ungt i trean och IFK Borgholm lär slåss i toppen av fyran på nytt. Dessutom är en gammal bekant tillbaka på scenen efter ett antal år i skymundan.

Annons

Klubben det handlar om är förstås Mörbylånga GoIF som nu tar sats i femman med sitt nystartade seniorlag.

Förväntningar

”Mörby”, som kan ståta med division II-meriter från tiden som ett av regionens bästa damlag, ska nu lotsa in klubbens unga tjejer på division V-nivå till att börja med.

Grunden för ett nytt seniorlag började att byggas för fyra, fem år sedan i och med starten av ett lag för F91:orna samt ett för F89:orna. De tjejerna som inledde sina fotbollskarriärer då utgör idag stommen i truppen som nu ska sätta Mörbylånga på damfotbollskartan igen.

Lagkaptenen Ida Fällman har varit med sedan starten av F91-laget och hon ser fram emot seniorspel.

– Äntligen! Man har ju inte kunnat gå upp till någon annan nivå tidigare. Så det här har varit målet. Jag har ganska höga förväntningar, att vinna är ju alltid målsättningen.

Comeback

Fällman berättar att sammansvetsningen av gruppen har varit lyckad.

– Det har gått bra, det har varit jättelätt att komma in i laget.

Förutom de egna produkterna har några spelare från ”storhetstiden” nu fått upp suget för fotbollen igen och gjort comeback. En av dem är Mia Möller som efter ett uppehåll är tillbaka på fotbollsplanen.

Annons

– Det är väldigt roligt. Det var längesen som det var så här kul att spela fotboll.

Möller ser ljust på framtiden och förklarar att det finns potential i Mörbylånga.

– Vi har många unga duktiga tjejer, sedan har vi ju lite rutin också.

Tränaren Fredrik Roosling tror också att laget går en lyckad säsong till mötes.

– Vi vet inte riktigt var vi står, men kan nog bli överraskning för många. Vi ska inte bli något strykgäng och kommer nog att att vara besvikna om vi inte hamnar på övre halvan, säger Roosling.

Kan ni på sikt ta upp kampen med till exempel RM och Färjestaden, eller är det samarbete med dem som gäller?

– Man ska nog samarbeta och aldrig hindra någon från att utvecklas. Grunden i det här är ju att skapa teamkänsla och att ha kul, säger Rooslings tränarkollega Mikael Franzén.

Återväxt

Bakom årets seniorlag är återväxten god. Många yngre tjejer kommer inom en inte allt för avlägsen framtid att knacka på dörren till A-laget. Bland annat finns ett nytt gäng med spelare i tio-elvaårsåldern.

– Det är där vår främsta generation ligger, säger Franzén hoppfullt och fortsätter.

Annons

– Det är kul för de yngre att vi har ett damlag. Samtidigt blir de äldre entusiasmerade av de unga tjejerna.

Mixen av ungt och rutinerat kan bli segerreceptet för ”Mörby” i år. En varning till division V-kollegorna är i alla fall utfärdad.

Mörbylånga GoIF:s fotbollsdamer är tillbaka för att stanna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons