Nyheter

Tom Karlsson skriver in sig i historieböckerna

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

FOTBOLL, DIV 3

Fotskadade Tom Karlsson var nära att missa en stor del av säsongen. Men han bet ihop, sköt upp operationen och spelade in sig i historieböckerna – årets ÖB-elvanlirare är nämligen först någonsin att försvara titeln.

– Det är jävligt kul. Men jag är mest glad att jag kunnat spela alls, säger Karlsson, dessutom årets ÖB-kvarnliganvinnare.

24-årige Karlsson har kammat hem en riktig storslam: historisk genom att försvara ÖB-lirartiteln, vinnare av ÖB-kvarnligan och en femteplats i Färjestadens GoIF:s återkomst till division tre.

– Personligen har det gått bra medan det varit lite upp och ner med laget.

Det har flutit på bra för mig, jag spelar mest på rutin nu. Och vi blev ju femma, så vi gjorde ändå ett bra år när man summerar det.

FOTSKADA

Men det kunde ha blivit betydligt mindre spel för backklippan. Han valde själv att spela en reservlagsmatch i slutet av fjolårssäsongen. I en närkamp ick han en smäll på foten. Det visade sig vara så illa att en operation behövdes. Men det fanns ingen ledig operationstid förrän långt fram i tiden. Så han valde att spela tills dess och efterhand sköts operationen upp till efter säsongen så han kunde slutföra den med FGoIF.

– Det bästa i år var när jag märkte att jag kunde spela. Jag kände att det funkade att spela och kroppen vande sig efter ett tag. Skadan har inte stört mig så mycket som jag trodde. Jag har inte riktigt nått upp till 100 procent, men inte långt därifrån. Kanske 95 procent.

BÄTTRE BACKLINJE

95 procent Karlsson betyder oerhört mycket för FGoIF. Med sin inställning och attityd har han visat vägen för resten av laget och han är dessutom målfarlig. Han har varit ledaren i vad tränaren Ola Petersson kallat ”seriens bästa backlinje”. En backlinje han ödmjukt förklarar bidragit till hans starka säsong.

– Om det gått bättre i år än i fjol är svårt att bedöma, det är skillnad på kvalitet i serierna. Jag spelade med en bra backlinje i fjol, men i år har den varit ännu bättre. Det är enklare att spela om man litar på de man spelar med.

STANNAR TROLIGTVIS

Trots ännu en stark säsong har han inte fått några anbud från högre serier. Men Karlsson, som spelat i division 2 med Nybro IF, verkar inte så intresserad av spel i serierna strax ovanför trean. Han kallar dem för ”en busstation”

– Tvåan håller jag för. Men det är svårt att kombinera träning med heltidsjobb i de här serierna. Det är först när man kommer högre upp som man kan få betalt och på så vis dra ner på jobbet. Därför är det många som bara spelar ett år i tvåan, sedan drar de vidare uppåt eller tillbaka neråt.

Det mesta pekar åt att Karlsson blir kvar i FGoIF. Han tycker det finns mer att ta av och tror man kan utmana på allvar nästa år.

– Jag tycker vi ska bygga vidare på det vi har. Det är många juniorer som tagit riktiga kliv i år. Det gäller bara att även kunna prestera på bortaplan. Vi kunde ju slå nästan alla lag hemma på Tallhöjden, kan vi bara spela likadant borta så...

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.