Nyheter

”Tobbe Johan” gjorde succé: Nu bär det snart av till Island

Nyheter • Publicerad 27 november 2007

FOTBOLL

Färjestadens GoIF-produkten Tobias Johansson är nu riktigt nära att bli utlandsproffs. I helgen kom han hem från provspelandet med Keflavik i den isländska högstaligan. Och med sig i bagaget hade han värdefulla papper.

– Jag har ett kontraktsförslag här som är riktigt bra, säger 23-åringen.

I onsdags åkte Tobias Johansson upp till Island för att provspela med isländska Keflavik under två veckors tid. Det blev dock kortare tid då han redan i lördags fick åka hem.

– Ja, de tog mig i handen och sa ”dig ska vi ha”, berättar Johansson som under tiden på Island tränade varje dag, samt hann med att spela en match.

Det måste gått bra för dig?

– Ja, det gick riktigt bra. De hade inte min spelartyp alls där uppe.

”DET ÄR HELT KALT”

Johansson användes både som högermittfältare och anfallare och trivdes uppe i Keflavik, två mil utanför huvudstaden Reykjavik på Islands sydvästra spets.

– De är heltidsproffs alla spelarna där, så det blir en bra skillnad för mig, säger han. Jag fick bara bra intryck av klubben och blev väl omhändertagen där.

Men hur är det annars på Island?

– Du, det finns inte så mycket träd där, hehe... Det är helt kalt. Men det är coolt, det är som en helt annan värld. Fotbollsspelarna är gudar på Island. Maten var fruktansvärt god och det var riktigt trevliga människor.

Du låter nästan sjukligt belåten med Island...

– Ja, men det är inget varmt land man åker till. Det är bitande kallt när det blåser.

INGEN ISLÄNDSKA

Johansson blir en Keflavik-spelare så fort hans nuvarande klubb, Motala AIF, och islänningarna har kommit överens med varandra.

– Men Motala har lovat mig att det inte ska bli några problem, klargör Johansson. Och de kan ju inte svara med något liknande bud. Så fort det blir färdigt vill de ha över mig.

Islandsklubben, som på isländska heter Knattspyrnudeild Keflavikur, har en assisterande tränare, en mittback och en målvakt med förflutet i Malmö FF, men annars är det inte så mycket svenska som snackas i laget.

– Nej, jag får ju dominera med min exemplariska engelska, hehe...

Du kan ingen isländska...?

– Nej, du, jag fattar ingenting. Det är ett jävla konstigt språk det där...

Keflavik slutade i år sexa av tio lag i den isländska högstaserien och är nu inne i försäsongsträning inför säsongen 2008.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.