Nyheter

”Tobbe Johan” drar till Keflavik

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

FOTBOLL

Färjestadens GoIF-fostrade Tobias Johansson är på väg att bli utlandsproffs. På Island. Nästa vecka flyger han nämligen upp till norra Atlanten för provträning med Keflavik i landets högsta liga.

– Det blir ett äventyr, säger 23-åringen med ett skratt.

Och skrattet ligger faktiskt nära till hands. Det är, som ”Tobbe” säger, inte direkt Island man tänker på när man tänker på utländska fotbollsligor. Det var också med ett skratt Johansson bemötte samtalet från Keflaviks tränare häromdagen.

– Det måste vara ett skämt sa jag.

Ja, hur kommer sig detta egentligen?

– Deras tränare hade semester här i Sverige för ett tag sedan, då han skulle träffa en kompis som är agent för några spelare i vårt lag. Därför var han och kollade på oss och han fastnade då för mig som snabb, kraftfull yttermittfältare.

TOG MOTALA TILL ETTAN

Johansson har en succésäsong bakom sig då han var med och förde upp sitt Motala AIF till division 1 efter att ha vunnit division 2 mellersta Götaland.

– Jag tycker vi var relativt överlägsna hela säsongen, säger han och ger en liten känga till Ljungbyholmssonen Jonas Gunnarsson, den spelande sportchefen i MAIF som under säsongen lade skorna på hyllan.

– Ja, vi blev ju av med Gunnarsson, så det blev lite stabilitet i backlinjen också, hehe...

Johansson har kontrakt med Motala en säsong till, men Assyriska med tidigare Enköpingscoachen Michael Borgqvist vid rodret, har också visat intresse för Kalkstadsonens signatur nästa år. Men dessa båda klubbar bleknar nu något i jämförelse med Islandsäventyret.

– Jag har redan fått ett kontraktsförslag från Keflavik och det är egentligen helt otroligt, säger Johansson och berättar att Islandsklubben inte har några problem med att köpa loss sitt öländska byte.

Blir det inget med Assyriska nu då?

– Vi får se vad det blir av. Jag koncentrerar mig på en sak i taget och nu är Island på tapeten.

FRÅN EN Ö TILL EN ANNAN

Keflavik är beläget vid kusten på sydvästra delen av Island, endast två mil från huvudstaden Reykjavik och laget, som egentligen heter Knattspyrnudeild Keflavíkur, slutade i år sexa av tio lag i den isländska högstaserien. Som en ö i Atlanten borde väl Island tilltala en ö-bo som Tobias. Eller?

– Det ska bli riktigt skoj. Jag ska vara där i tio dagar till att börja med och om jag trivs är det inte säkert att jag åker hem.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.